Mozaik Gastro

uLOVILI KAPITALCA

Najbolji kuharski umjetnik svijeta došao je u Split: preuzeo je kužinu poznatog restorana i uz devet slijedova impresionirao, ali i komentirao naše mane, evo što nam ne valja

uLOVILI KAPITALCA

Splitskim kuharskim chefovima na oprez, a ljubiteljima dobre spize na znanje, pod Marjan, u restoran Kadena stigao je novi igrač koji ima namjeru visoko podignuti ljestvicu dalmatinske gastronomije.

I to no više ni manje nego Damir Sertić, zagrebački kuhar koji je lanjske godine u Pekingu branio kuharske boje Hrvatske i među 1 500 chefova osvojio Platinum Oscar, te titulu najboljeg kuhara umjetnika svijeta za 2018. godinu.

Zovu Dalmacije i Splita nije odolio, u ruke preuzevši novu epizodu poslovanja Kadene, restorana s jednim od najljepših pogleda na arhipelag.

A da se Kadena s novim kormilarom u kužini usmjerila i u novom pravcu, chef Damir je pokazao već na otvaranju, gdje je za 180 gostiju priredio gala večeru.

Slijedom za slijedom, a bilo ih je osam, pokazao je put kojim će Kadena krenuti tijekom narednih mjeseci. U svakom slučaju bit će to novina koja će, kaže chef Sertić, popuniti nišu na srednjedalmatinskoj gastronomskoj sceni.

- Dobro sam upoznat s gastronomijom ovog dijela Hrvatske, u Dalmaciji na razne načine radim već 19 godina. Moram priznati kako, iznimkama usprkos, ovdje ipak nedostaje malo drugačijeg pogleda.

Dosta restorana ima istu ponudu, što dovodi do jednoličnosti. U Kadeni zato želimo napraviti iskorak, dižemo ljestvicu, ali uvijek, u temelju s domaćom, našom namirnicom.

Ono što će se nuditi je oborita riba iz Jadrana, ona najviše kvalitete, uklopljena u miks tradicionalne i moderne kuhinje. Bit će tu molekularne kuhinje, velikog izbora steakova, ali i japanskih i azijskih specijaliteta, od sushija, do tune na vijetnamski način – najavljuje Damir.

Sve se to odmah i prezentiralo na otvaranju, na kojem su gosti uživali u delikatesama, ali i drugačijem, znatno toplijem interijeru.

Tek da vam prorade nepci evo što se degustiralo: guščja jetra s pekmezom od ljubičastog luka i borovnice, file lubina u musu od krumpira i emulziji bosiljka i peršina, raznovrsni steakovi, te domaće, ručno rađene praline.

Sve je to bilo popraćeno vrhunskom vinskom kapljicom, pretvorivši se u događaj koji je pokazao kako podmarjanska ugostiteljska scena stekla važnu akviziciju.

- Imao sam jako puno ponuda, titula stečena prošle godine otvara brojna vrata, no volim Hrvatsku, Split u koji sam došao. I smatram kako ne treba ići vani živjeti, raditi, jer su mogućnosti u našoj zemlji ogromne.

Pokazuju to i odlične gastronomske priče koje imamo u našim dalmatinskim gradovima, a s našim planovima i Kadena će se pridružiti upečatljivom nizu – siguran je chef Damir Sertić.

Naslovnica Gastro