Mozaik Gastro

nećete se razočarati

Bez ova tri sastojka nemojte niti paliti vatru! Otkrivamo najbolje savjete za prvomajsko gradelavanje: evo kako dobiti karameliziranu koricu i što s žilavim komadima mesa

nećete se razočarati

Prvomajsko roštiljanje više nije stvar izbora, ono je svojevrsni ritual u našoj kulturi. Gotovo je neoprostivo ne ispeći komad mesa ako nas vrijeme u tome posluži ili barem pojesti tanjur dobrog graha. Iako, mnogi misle da je roštiljanje najjednostavnija stvar na svijetu dobar roštilj nije lako pripremiti.

Najveće pogreške tijekom pripreme mesa: od ovih deset, neke će napraviti samo amateri, no neke se zbog brzine događaju svima

Chef Duje Pisca otkrio nam je sve što treba znati o odabiru i pripremi najboljih pozicija mesa

Ne brinite! Donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da i vaš bude jedan od onih sjajnih koji će se prepričavati šaptom, piše Dobra hrana.

Koliko mesa je dovoljno i koje odabrati?

Pripremiti dosatatnu količinu uvijek je muka domaćina pa se nerjetko vodi geslom napravi nek ima. Obično to bude previše i zatim danima poslije uživate u tvrdom i suhom roštiljanom mesu. Neki normativi nalažu kako je po osobi dovoljno 250 g mesa pod uvjetom da napravite još i malo priloga jer što je dobar roštilj bez krumpir ili grah salate? Koje mesao odabrati? Jednako ukusno se može napraviti i piletina i janjetina. Stvar je u tome koliko se namjenili za potrošnju i što gosti više vole.

Dragocjeni savjeti stručnjaka: evo kako prepoznati svježe i kvalitetno meso u trgovini

Marinade, suhi začini i umaci

U nastavku ćemo objasniti svaki od njih, ali krenimo s sastojcima koji su vam potrebni. Dakle, osnova svake marinade su kiselina, ulje i začini. Pobrinite se da u kući imate ocat, ocijeđeni limun ili aceto balsamico, ulje, svježe ili suhe začine, staklenu ili plastičnu posudu i naravno meso.

Za najsočnije i najukusnije pečeno meso iskušajte ovaj trik: bilo da ga pripremate na žaru ili u pećnici, rezultat će biti spektakularan

Marinade

Nerjetko se znalo reći što duže meso stoji u marinadi ono je ukusnije i mekše. Tome nije baš tako jer zna postati gnjecavo. Iako tradicionalne kuharice nalažu kako meso treba stajati u marinadi minimalno 2 sata ponekad i cijelu noć, danas je uvjerenje da je dovoljno i 30 minuta. Što se tiče temperature meso će bolje upiti ako je na sobnoj temperaturi što svakako ne preporučamo za vrijeme ljetnih vrućina. Marinade prodiru u samo površinski sloj mesa te ga kiselina omekšava, ulje čuva izvorni okus dok ga začini oplemenjuju. Nemojte dvojiti eksperimetirati. Dovoljno je da su zadovoljene komponente kiseline, ulja i začina, a vi ih kombinirajte kako vam drago. Jako je važno da sirove marinade ne koristite u drugim jelima prije nego je prokuhate jer bi mogla sadržavati mikrobe sirovog mesa.

Suhi začini

Natrljajte meso svježim ružmarinom, solju i paprom. Ostavite tako nekih 15 do 20 minuta prije pečenja za one koji su u stisci s vremenom.

Umaci i paste

Ovdje je također bezbroj mogućnosti. Divno će pristajati maslac s začinskim biljem kojeg dodajte neposredno nakon pečenja. Slatka glazura na bazi marmelade također dodajte neposredno nakon pečenja. Ako pak umak za roštilj dodate 5 do 10 minuta prije kraja pečenja dobit ćete hrskavu, slatkastu i karameliziranu koricu. Tapenade ili pesto genovese također su dobrodošle. Žilavije i tvrđe meso možete premazivati pivom, limunovim sokom, sokom od rajčice ili jabučnim sokom.

 

Naslovnica Gastro