Mozaik Gastro

Brzo i jednostavno

'Magičan sastojak koji pretvara jelo u spektakularno': mnogi ga bacaju, a ključan je dio hit recepta

Brzo i jednostavno

Gomilanje ostataka hrane u hladnjaku nije uvijek najpametnija ideja, ali događa se svima. No kada primijetite da su se na policama naredale 'tećice' s nepojedenim ili nepripremljenim namirnicama, a da nemate apsolutno nikakvu ideju kako ih iskoristiti, vrijeme je da krenete u čistku.

Nakon blagdana, ono što redovito ostane nepojedeno su jaja. Ako ste se bavili ikakvom izradom kolača, vrlo ste vjerojatno koristili snijeg bjelanjka, a žumanjak ostavili u čaši, za kasnije, trebat će vam nekad. Uostalom, šteta je baciti...

Šteta ili ne, isto tako ih, redovito, bacite. Da ne bi tako bilo i ovoga puta, donosimo ideju za sutrašnji ručak ili malo kaloričniju večeru, koju sigurno nitko od ukućana neće odbiti.

Sadrži, pogađate, upravo žumanjak, "magični sastojak koji može pretvoriti najobičnije jelo u spektakularno", piše britanski Guardian. U svojemu najjednostavnijem obliku, može poslužiti kao dresing za salatu, a sastojak je i nekih od klasika francuske kuhinje poput umaka hollandaise, slatke creme brulee, ali i domaće majoneze.

Stoga, ukoliko ste se našli s viškom žumanjaka u hladnjaku, izbora imate koliko vam srce želi. Ako i nemate vremena za delikatne, ali ukusne, kreme i umake, počastite se jednom klasičnom - carbonarom.

 

 

Sastojci:

- 100g špageta po osobi

- 15g pancete po osobi

- naribani pecorino ili parmezan

- sol, papar

- žumanjak po osobi

Priprema:

Skuhajte špagete u slanoj vodi tako da ostanu malo tvrđi. U drugoj tavi, popržite pancetu na maslinovom ulju. Kad se špageti skuhaju, dodajte ih panceti i ulju, umiješajte naribani sir. Posolite, popaprite, dodajte žumanjke i izmiješajte netom prije posluživanja.

Naslovnica Gastro