Mozaik Gastro

predstavljeno u šibeniku

I baka Vlajina i baka Slavonka bile bi ponosne: gurmani poludjeli za ovim spojem hrvatskog specijaliteta i najpopularnijeg jela na svijetu

predstavljeno u šibeniku

Nakon cronuta (spoja croissanta i krafne) i bronuta (spoja brioša i krafne), svijetu je predstavljen još jedan neobičan spoj, ovoga puta u hrvatskoj režiji. 

Chef Marin Medak osmislio je mlinzzu, hrskavi spoj mlinca i pizze, obogaćen zanimljivim nadjevima. Prezentirana je nedavno u Šibeniku, na gastro konferenciji Chef's Stage, a ovih se dana našla u prodaji, u Medakovom novom restoranu u prolazu Harmica kod Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

 

Medakova slasna i hrskava kreacija načinjena je od tijesta za mlince, koje u usporedbi s klasičnim dizanim tijestom za pizzu ima daleko manje ugljikohidrata i ne sadrži kvasac.

Umjesto uobičajene rajčice, osnovu nadjeva čini umak od pečenja, gljiva, ružmarina i rajčice, a na tu se bazu slažu kombinacijame sjeckanog povrća i interesantnih nadjeva poput kreme od pečenog koromača, konfitiranih sherry rajčica, jaja s raštikom, pesta ili šparoga.

 

Medak inzistira na domaćim namirnicama, pa je mozzarella zamijenjena škripavcem, a umjesto uibičajene šunke na mlinzzi su komadi hobotnice i tune, pršut, panceta, čvarci...

Objave na službenoj stranici već su pobrale puste lajkove, a nakon (pre)dugog gledanja u fotografije i nama dođe da se zaputimo put Zagreba...

 

Mlinzze su nazvane po bakama iz regija po Hrvatskoj; tako će se na mlinzzi Baka Slavonka naći sastojci karakteristični za Slavoniju, a takav je slučaj i s Kumicom, Babicom i Bakom vlajnom.

Naslovnica Gastro