Mozaik Gastro

Chefs' Stage

'To je proces koji nikada ne završava, jer čak i hrana postaje dosadna!': sjajna je vijest da je čak troje mladih hrvatskih kuhara dobilo stipendije za usavršavanje u elitnim školama

Chefs' Stage

Završen je drugi šibenski Chefs' Stage, gastronomski kongres o čijoj važnosti za cijelu hrvatsku ugostiteljsku industriju i turizam najbolje govore brojke: tijekom tri dana održavanja na predavanjima, radionicama i večerama sudjelovala su uz 50 ponajboljih domaćih chefova i 33 chefa pristigla iz inozemstva, te još više od 600 akreditiranih profesionalaca.

Na stranu kušanje jela koja su podjednako izazivala vizualne i okusne podražaje ili degustacije vina koja su najbolji vinari za ovu prigodu izvukli iz privatnih arhiva, na posljednjem panelu održanom u hotelu Solaris, sumirali su se najvažniji zaključci cijelog Chef's Stagea, te je otvoreno istaknut plan da se Hrvatsku treba pozicionirati kao novu gastronomsku ikonu Europe.

Pokretač cijelog projekta Rudolf Štefan još ranije je najavio kako je cijeli ovogodišnji kongres bio posvećen održivosti, konceptu koji podrazumijeva obraćanje pažnje na lokalnu namirnicu i razumno korištenje raspoloživih resursa.

- Hrvatska je boutique destinacija koja u usporedbi s drugim zemljama možda ne može konkurirati kvantitetom, ali kvalitetom svakako može. Naš adut je raznolikost, što je vjerujem bilo vidljivo kroz svaku aktivnost. Posljednjih 5-6 godina Hrvatska je napravila veliki iskorak u prepoznavanju potreba u pozicioniranju zemlje kao gastronomske ikone Europe. Veliki broj chefova ozbiljno mentorira mlade talente jer su kvalitetno obrazovanje i neprekidno usavršavanje ključ uspjeha - poručio je Štefan.

Najveća zvijezda kongresa, velika Elena Arzak, čiji obiteljski restoran 'Arzak' već dugi niz godina ima maksimalne tri Michelinove zvijezdice, naglasila je kako je hrana sama po sebi važan faktor, no da u gastronomiji vrijedi univerzalno pravilo, a to je da ako proizvod nije dovoljno dobar, nitko ga više neće kupiti.

- Na kvalitetnoj hrani treba raditi, to je proces koji nikada ne završava jer čak i hrana postaje dosadna. Također, osim inovativnosti, kvaliteta sastojaka je krucijalna, a koliko vidim u Hrvatskoj kvalitetnih sastojaka ima na svakom koraku. Važnost korištenja lokalnih namirnica trebala bi biti prioritet svakom restoranu. Ako dođem u Dubrovnik želim lokalnu ribu. Bez obzira hoće li ona biti poslužne kao sushi, samo neka u tom sushiju bude riba iz jadranskog mora – savjetovala je slavna chefica Arzak domaće ugostitelje.

Vrhunac završnog dana "Chefs' Stagea" bila je dodjela stipendija Zaklade Budi Foodie koja je dio Chefs' Stage gastronomske platforme, a za cilj ima financiranje usavršavanja mladih talenata najboljih svjetskih ugostiteljskim školama.

- Kroz ovaj program pokazalo se da i kod naših strašno talentiranih mladih ljudi postoji velika želja za ozbiljnim učenjem i mentorstvom te njihovu svjesnost kako bez inovacija koje dolaze iz obrazovne podloge nema dobre kuhinje – rekao je Štefan, obradovavši stipendijom, umjesto jednog kandidata kako je bilo najavljeno, njih čak troje, za koje vjeruje da će se nakon završetka školovanja vratiti i znanje koristiti u Hrvatskoj.

U Baskijski kulinarski centar u San Sebastiánu Tibor Valinčić ide kako bi prošao program restoranskog menadžmenta, na istom mjestu Nikolina Putica će raditi na svojim kulinarskim vještinama, a Marina Levak osam mjeseci će na pariškom Le Cordon Bleu savladavati vještine slastičarstva.

Završni dan "Chefs' Stagea" zaključen je gala večerama koje su se ponovno istovremeno održavale tri lokacije: restoranu Pelegrini, šibenskom Narodnom Kazalištu i u Galeriji sv. Krševana koja se nalazi u prostoru najstarije šibenske crkvice koja datira iz 12. stoljeća.

Naslovnica Gastro