Mozaik Gastro

'Chefs Stage'

Sinjski arambašići i srdele na savur zavonjali na šibenskoj tvrđavi vrhunskim chefovima, u 'narodskoj' spizi guštaju i oni ovjenčani Michelinovim zvjezdicama

'Chefs Stage'

Šibenska tvrđava Barone poslužila je kao spektakularna pozornica za današnji početak drugog "Chefs Stagea", najveće regionalne gastronomske konferencije, koja je okupila cijelu svitu ne samo domaćoj javnosti poznatih lica, već i svjetski relevantnih gostiju.
Najpoznatija je svakako slavna Elena Arazak, chefica baskijskog restorana “Arzak” koji je u vlasništvu njene obitelji već 120 godina, a od 1989. godine kontinuirano uspjeva obraniti maksimalne tri Michelinove zvijezdice.
- Prvi put sam u Hrvatskoj, no već godinama slušam od svojih kolega samo hvalospjeve na račun lijepih krajolika, povijesnih gradova, ali i okusa namirnica koje koristite u tradicionalnoj kuhinji. Posebno se veselim kušati riblje specijalitete koji su moja vječna opsesija, ali sireve, vina i deserte. Svaki chef koji želi napredovati mora upoznavati nove kulture jer na taj način će i on sam napredovati kao profesionalac, ali i kao čovjek. Razmjena informacija i kultura je sjajna kod ovakvih kongresa - kazala nam je Elena koja je sudjelujući na panel diskusiji o održivosti lokalne gastronomije podsjetila da je iskustvo uživanja u hrani jako važno, ali i podijelila svoje savjete kako zadržati dobar odnos s dobavljačima, te chefovima sugerirala na koji način okuse i uspomene koje imaju iz prošlosti primjeniti uz korištenje modernih tehnika kuhanja.

U pozdravnom govoru Rudolf Štefan, organizator “Chefs Stagea” i vlasnik restorana "Pelegrini", kazao je kako tvrđava Barone nije odabrana samo zbog lijepog pogleda na šibenski arhipelag.
- Ovu tvrđavu su sagradili naši preci i to u samo 20 dana zajedničkim radom svih Šibenčana. Nek to bude poruka svima nama da jedino ukoliko se udružimo i radimo zajedno možemo hrvatsku gastronomiju učiniti svjetski relevantnom - poručio je Štefan, dok je šibenski gradonačelnik Željko Burić izrazio dobrodošlicu u "najstariji izvorno hrvatski grad koji je prošle godine proslavio svoj 950. rođendan".

- Želim da se ugodno osjećate u gradu koji ima dva nacionalna parka i tek jednom od pet koji ima dva spomenika koja štiti UNESCO. Šibenik je donedavno bio industrijski grad, u potpunosti turistički izgubljen s mape, i tek posljednjih godina razvija svoju prepoznatljivost oslanjajući se upravo na svoju bogatu baštinu. Zahvaljujući zaslugama chefa Rudija počeli smo se snažno brendirati i kao grad bogate kulture hrane, vina i autentičnih okusa, a to je sastavni dio svega onoga što želimo prezentirati svijetu - kazao je gradonačelnik Burić.

"Chefs' Stage" i ove godine je okupio nekoliko stotina kuhara, slastičara, restoratera, vinara, dobavljača, a za svih njih organiziran je tradicionalni marendin dobrodošlice u sklopu kojeg su poznati hrvatski chefovi ponudili domaću spizu. Ivan Pažanin dijelio je paštu fažol na brudet, Sinjanin Stipe Šušnjara arabašiće iz svog kraja, Jurica Jantolek puricu s mlincima u tacos verziji, a Baroneom su se širili i mirisi gulaša od hobotnice, ragua od janjetine, srdela iz savura...

Uz brojne radionice za profesionalce i večere na neobičnim lokacijama, poput onih na daskama šibenskog kazališta, ovogodišnji "Chefs Stagea" na nizu panela pokušat će nakon razgovora niza iskusnih govornika ponuditi odgovore na neka od ključnih pitanja koja muče hrvatska gastronomiju, a kako bi se postigla održivost turizma i ekonomije.

Naslovnica Gastro