Mozaik Gastro

Jesti ili ne jesti?

'Odgovor je kompliciran'? Mnogima omiljena namirnica još uvijek zbunjuje nutricioniste, potencijalno je problematična

Jesti ili ne jesti?

Sigurno ste barem jednom u životu čuli da slatkiši, osim što nisu dobri za liniju i zdravlje u globalu, nisu poželjni ni ako želite porculanski čist ten. Sigurno vam je i barem jednom netko tu teoriju pobio, argumentima za koje je tvrdio da su jači od ovih prethdonih.

No istina je negdje na sredini, pa zloglasni bijeli šećer, slatkiši i čokolada, ostaju znani kao takvi - ali, s dozom sumnje.

Na temu izaziva li šećer, naročito čokolada, probleme s tenom, akne i prištiće, brojni su dermatolozi i nutricionisti polemizirali, a o "vječnom pitanju" otkrila je ponešto i dr. Patricia Farris za CNN.

"Obožavam to pitanje jer mi ga postavljaju na dnevnoj bazi i uvijek se pitam zašto su ljudi toliko opsjednuti činjenicom da bi čokolada mogla uzrokovati akne. Istina je da, u ovom trenutku, ne znamo točno. Brojna su istraživanja porvedena... Neka kažu da izaziva, neka da ne", kaže ona iskreno.

Odgovor je kompliciran, dodaje. Evo i zašto.

Postoje, naime, brojni podaci koji ukazuju da je hrana s visokim glikemijskim indeksom, uz to bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima (gazirana pića, pekarski proizvodi i grickalice) izrazito loša za kožu sklonu aknama.

Razlog je što takve namirnice izazivaju naglo povećanje šećera u krvi, a uz pretjerano izlučivanje inzulina idu i hormoni poput androgena, koji utječe na pretjeranu proizvodu sebuma, objašnjava Farris.

Sebum je uljna supstanca koju luče lojne žlijezde kako bi održavale kožu hidratiziranom. Kada luče previše sebuma, masti i mrtve stanice kože začepljuju pore što vodi do pojave mitesera, prištića i akni.

"Upravo su ta nagla izlučivanja inzulina komedogena, pa ne preporučamo dijete koje obiluju namirnicama s visokim glikemijskim indeksom", napominje dermatologinja, ali dodaje i da "nisu još pospajali točkice kada je čokolada u pitanju".

Sporno istraživanje

U istraživanju čije rezultate prenosi CNN ispitanici su podijeljeni u dvije skupine: jedna je jela tablu čokolade, a druga 25 bombona - količina hrane i vrste namirnica s potpuno istim glikemijskim indeksom.

Rezultati su bili porazni za ljubitelje jedne od najpopularnijih namirnica na svijetu: dok bomboni ni u kojem pogledu nisu utjecali na ten ispitanika, oni koji su jeli čokoladu "zaradili" su u prosjeku 5 prištića.

Dr. Gregory R. Delost koji je provodio istraživanje tvrdi kako su rezultati itekkao "klinički relevantni" kada je riječ o pitanju izaziva li čokolada akne. On na to pitanje odgovara potvrdno, ali napominje kako je u pitanju bila mliječna čokolada.

No nisu to jedini rezultati koji sugeriraju da bi kakao moglo djelovati pogubno na ten. Istraživanja pokazuju kako oleinska kiselina iz kakaovog maslaca (koju sadrži svaka tamna čokolada) pridonosi lučenju sebuma i začepljenju pora. Suprotno tomu, čisti kakao poznat je po svojim protuupalnim djelovanjima.

Pa dok još uvijek nemamo konačan odgovor na ovo "vječno pitanje", dermatolozi se zasad mogu usuglasiti jedino oko toga da slušate vlastito tijelo i promatrate reakcije na koži. To, i da se držite tamne čokolade s visokim udijelom kakaa, a da mliječnu sačuvate za rijetke, posebne prilike.

Naslovnica Gastro