Mozaik Gastro

EVO U ČEMU JE ŠTOS

Svi je obožavamo, ali milijun smo puta popili lošu tursku kavu! Stvar je u nekoliko caka s kojima ne smijete griješiti, uz ove savjete ujutro ćete guštati u svakom gutljaju

EVO U ČEMU JE ŠTOS

Puno je onih koji ne mogu zamisliti jutro i početak dana bez šalice prave turske kave. Premda će popiti i espresso u gradu imat će osjećaj da nisu zapravo popili kavu dok u džezvici kod kuće ne uzavrliju opojni napitak.

Osobno ću posvjedočiti, kao prekaljeni kavopija, da se lakše ustati i u najranijim jutarnjim satima kad se tako radujete onom prvom gutljaju miomirisnog napitka i ugodi njegove topline koja razbuđuje.

Problem je u tome što mnoge "turske" kave koje ste probali u raznoraznim domovima često nisu bile dobre kave. Nažalost, vrlo često zbog toga što se kuhaju od jeftinih varijanti mljevenih kava, a za dobru tursku kavu je potrebna kvalitetna mješavina i pravi ljubitelji nipošto ne bi smjeli štedjeti na njoj.

A sudeći prema savjetima majstora, koje je prenijelo i Radio Sarajevo, kao i portal atma, često se i šprilikom same pripreme rade neke dobro uvriježene pogreške.

A za dobiti savršenu tursku kavu trebaju se slijetiti sljedeća pravila:

1. Ukoliko pijete zaslađenu kavu, šećer treba staviti odmah, u hladnu vodu.

2. Za tursku kavu voda ne treba proključati. U džezvi se voda zagrijava tik do vrenja, pa se miče sa štednjaka.

3. Dio vode odlijeva se u šalicu, a u ostatak se dodaje kava (po jednu bogatu žličicu za svaku šalicu ili više ako su šalice veće ili volite vrlo jaku kavu).

4. Miješa se dok ne nestanu grudice, pa se džezva vrati na štednjak i čeka da se kava zakuhavanjem popne do ruba posude.

5. Sklanja se opet sa štednjaka i dodaje se onaj dio vode koji se ranije odlio u šalicu.

6. Džezva se opet vraća na vatru i pričeka se da proključa.

KLJUČNI SAVJET GLASI

Pričekajte nekoliko sekundi i dodajte žličicu hladne vode. Tada je kava spremna za posluživanje!

Naslovnica Gastro