Mozaik Gastro

Reagirajte na vrijeme

Ako ste na ovoj popularnoj dijeti, vaše tijelo vapi za jednim mineralom: evo nekoliko namirnica koje će nadoknaditi 'štetu', a sve su jako ukusne

Reagirajte na vrijeme

Bilo koja dijeta koja funkcionira na "eliminacijskom" principu, dugoročno nije dobra za ljudski organizam, potvrdit će većina nutricionista. No opet, ima i onih koji će preporučiti smanjenu konzumaciju određenih vrsta namirnica, a to će potom oni najzagriženiji odgurati do krajnjih granica i ostati na prilično siromašnom dnevnom meniju.

Kako se namirnice dijele u 5 skupina (povrće, voće, meso, žitarice, mliječni proizvodi) i "eliminacija" se najčešće odvija na način zapostavljanja jedne od skupina. A jedna od popularnijih "dijeta" svakako je ona bez mliječnih proizvoda.

No iako brojni propagiraju takvu vrstu prehrane i kažu kako se nakon prebacivanja osjećaju mnogo bolje, s manje probavnih smetnji i manje napuhnuto, da im je koža čišća, a traperice šire, nutricionisti upozoravaju na čitav niz nutrijenata koje ste možda izbacili zajedno sa "štetnim" mliječnim proizvodima, piše Health.

Prvi na listi svakako je kalcij, iako ova prehrambena skupina obiluje i proteinima te vitaminom D. No kalcij, kao najzastupljeniji mineral u ljudskome tijelu, uz to i onaj koji gradi kosti i zube, ne nalazi se baš u mnoštvu namirnica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christopher Rocchio (@chris.rocchio_fit) on

 

Ove pak njime obiluju:

- tofu

- sardine

- losos

- slanutak i bijeli grah

- chia sjemenke

- zeleno lisnato povrće

- bademi

Naslovnica Gastro