Mozaik Gastro

Materina spiza

Kolač tete Kate pamti se i danas: gotovo je svakoga Božića bio na blagdanskom stolu u splitskoj Kamenitoj ulici, probajte i vi famozni 'pandišpanj'

Materina spiza

Nekada davno, dok su naši stari živili od svojih truda, ribarenja i nešto malo poljoprivrede – kolača i nije bilo. Dici je tada i sam kruh bio sladak. No jedan se kolač, a zvali su ga i tortom – sačuvao do danas. Ime mu je pandišpanj, od španjolskog "Pan di Spagna", spužvasti kruh, onako laički prevedeno.

Taj je kolač gotovo svaki Božić bio na blagdanskom stolu, poglavito u splitskoj Kamenitoj ulici. Gospođa Lada Ivančić je sačuvala ricetu i od nje se ne odvaja te i danas rado svojim unucima priprema taj slastan specijalitet.

– Zovem ga pandišpanjem tete Kate. Teta Kate Jelaska, inače majka moje prijateljice Nives Vodanović, naslijedila ga je od svoje majke Nikoline Mile Jurjević, koja je odrasla u Kamenitoj na broju sedam – govori nam Lada.

Taj jednostavan domaći kolač svi su voljeli, njegov miris vraća je i danas u djetinjstvo. Nije sastojcima bogat, ali je bogat emocijama, kaže. U kući tete Kate uvijek je bilo mirisno i toplo, a kolač se radio i u znak zahvale. Kada je tribalo nekome poručiti koliko je obitelj zahvalna, teta Kate bi zamutila pandišpanj.

– Cukar i jaja se moraju dugo, dugo mišat, pa kad pomislin da su naši stari to radili ručno, na pjatu, s perunon, sve se mislin koliko je truda bilo upleteno u taj rajski okus – veli teta Kata.

Probajte i vi, ne sumnjamo kako je ovaj "pandišpanj iz Kamenite" divota.

 

 


Pandišpanj
Sastojci
20 dag cukra
20 dag brašna
0,5 dcl uja
0,5 dcl mlika
sok jedne naranče
1 vanilin cukar
1/2 praška za pecivo
3 jaja
kora od naranče
Postupak
Pjenasto umutiti 3 žutanjka s cukron i vanilin cukron, dodati tome uje, mliko i sok od naranče. U to lagano umiješati brašno, dodati prstohvat soli, koru od naranče i onda žlicu po žlicu snijeg od bjelanjaka, koji ste ranije natukli. Kalup premazati maslom i posuti brašnom, uliti smjesu i peći 35 minuta na 170 stupnjeva. Gotov kolač posuti cukrom u prahu.

 

 

Naslovnica Gastro