Mozaik Gastro

Materina spiza

Tonči iz Kaštela podijelio je s nama omiljeni recept svoje bake Jele: uz par trikova, ove juneće tripice svidjet će se i najmlađima

Materina spiza

Tonči Grbeša iz Kaštel Štafilića pamti tripice koje je pripremala njegova baka Jela. Jela ima 84 godine, pune, i još je, kaže unuk Tonči, Bogu hvala, živa i zdrava.

– Moja me Jela naučila sve o kuhanju, a ja sam taj nauk prigrlio i kuham sa srcem. Budući da uvijek spremam za svoja velika društva, odlučio sam danas spremiti, barem na papiru, tripice po receptu moje babe – kaže Tonči.

Jela mu još uvijek pomaže savjetima o kuhanju jer je puno toga skuhala u svom osam desetljeća dugom životu.

– Što stariji, to pametniji, tako kaže moja baba – smije se Tonči.


JUNEĆE TRIPICE

(6 – 8 osoba)

Sastojci:

juneće tripice - 4-5 kg
kapula - 5-6 kom.
bili luk - 3-4 češnja
sol
papar
vegeta
crvena paprika
juneći temeljac - 1,5 litara
karota
poriluk
krumpir - 3-4 komada
petrusimen
lovorov list - 5-6 komada
pasata od poma - 1 dcl
pome cijele - 3-4 komada
mast - 2 žlice
suho meso (šljuk)
i jedan gemišt za kuhara

Priprema:

Očišćene juneće tripice prokuhajte s nogon od pršuta (šljuk), malo kapule, bilog luka i par lovorovih listova. Tripice poslije ohladite i dodatno ih očistite, narežite na rezance, ostavite sa strane sa skuhanim šljukom.

Na masti zažutite kapulu, dodajte bili luk, naribanu karotu i narezani poriluk, samo malo posolite i kada ste prodinstali, ubacite narezane tripice te malo promiješajte, nadolijte juneći temeljac. Vratite suho meso, dodajte papar, vegetu, crvenu papriku, malo soli jer će suho meso pustiti, pa provjerite slanost, nadodajte pasate i onih par cijelih poma (iz konzerve može), narezan petrusimen, sa stabljikom, par listova lovora, te kuhajte neko vrijeme da se sve poveže i malo tekućina reducira. Izvadite suho meso, očistite ga i komadiće vratite u tripice, stavite krumpire narezane na kockice i kuhajte 20 minuta. Gustoću možete postići gnječenjem skuhanih krumpira. Kada su tripice kuhane i meke, maknite s vatre i pustite da odstoji 15 minuta, pa poslužite i naribani parmezan.

Naslovnica Gastro