Mozaik Gastro

IZNENADITE SVIH

Ostale su vam dvije porcije lešog mesa ili pečene piletine i ne znate što bi s tim? S ovim receptom za karipski specijalitet dobit ćete ručak za četvero za polizat prste

 IZNENADITE SVIH

Svi dobro poznajemo situaciju kad bi rado, od ostataka današnjeg ručka, složili nekakvu zanimljivu večericu ili sutrašnji objed, ali nemamo novih ideja kako.

Sve smo opcije više puta ispucali i sve su već pomalo dosadne.

Za dane poput takvih, kad u frižider spremate ostatke kuhanog mesa dostatne za dvije osobe (a doma vas je četvero) ili tri-četiri komada pečene piletine, recept za jedan od najomiljenijih karipskih jela dolazi kao naručen.

Riječ je o jelu naziva Keshi yena, što u prijevodu znači punjeni sir. Riječ je, naime, o kombinaciji pečenog sira poput edamera ili gaude, punjenog mješavinom mesa, povrća, suhog voća i začina.

 

Lokalno stanovništvo ovo jelo često naziva dushi, što znači ukusno.

Radi se tako da se preprže mali komadići mesa, piletine ili teletine, s crvenim lukom i češnjakom, doda se čili (dozirate po guštu), te narezana paprika, mrkva, poriluk ili drugo povrće i začini po želji. Može se koristiti i kuhano meso.

U punjenje se, po guštu, dodaje i suho voće poput sušenih marelica, papaje, brusnice.Malene zdjele za pečenje oblože se listovima sira i u to se stavlja pripremljena smjesa. Potom se preklopi opet listovima sira i zapeče 15-ak minuta u pšećnici.

Uz Keshi yenu je najbolje poslužiti kao prilog rižu.

Naslovnica Gastro