Mozaik Gastro

Sačuvajte figuru

Tri sitne promjene i mirni ste: mnogima najdraža hrana koja slovi za 'nezdravu' uz malo truda postaje hranjiva, a podjednako ukusna, ovi recepti gotovi su za tren

Sačuvajte figuru

"Junk" hranu vole svi, makar u nekom obliku. Vrećice čipsa, topli sendviči i majoneza mame toliko da ih se mnogi ni ne usude držati u vlastitom hladnjaku - daleko od očiju...

No i od kelja ponekad treba odmoriti, a predah potražiti na "tamnoj" strani piramide namirnica. Prehrana, ponovit će vam to svaki stručnjak, treba biti ponajprije raznovrsna., a preveliko ograničavanje nije zdravo ni za tijelo ni za psihu.

Zato postoji termin koji se u engleskom naziva "comfort food" ("hrana za utjehu"). Za svakoga je to nešto posebno, no u većini slučajeva radi se o visoko kaloričnoj, nezdravoj hrani nakon koje se sigurno ne osjećamo najbolje na svijetu.

Jer koliko god takve namirnice bila utješne, ukusne i primamljive, "ne sjedaju" najbolje na želudac. A tisuće "praznih" kalorija nakon kojih ostanete gladni, dugoročno se ne isplate - ako ćete se na taj način častiti svaki dan, sigurno nećete sačuvati figuru.

Zato vam predlažemo lagani zaokret, ukoliko vas je baš uhvatila želja za nezdravim grickalicama i "utješnom" hranom. Dovoljne su male preinake kako bi vaše omiljeno jelo u trenu postalo zdravije i hranjivije, a kada vam se okusni pupoljci naviknu na njih, neće ni prihvaćati hranu iz vrećice krcatu aditivima.

1. Pečeni slanutak umjesto čipsa

Mala vrećica čipsa ima oko 550 kalorija, a sigurno možete pojesti i malo više od jedne. Kada vam kažemo da se radi o četvrtini dnevnog unosa kalorija, postaje jasno da nije riječ o najpametnijoj odluci koju ste danas donijeli.

Oni koji su probali pečeni slanutak složili su se da je riječ o sasvim dostojnoj zamjeni za grickalice bilo koje vrste, tako i čips od paprike. Kako biste okuse približili onima na koje ste navikli, koristite se začinima po želji.

- 250 g slanutka

- crvena paprika, sol, papar

- malo maslinovog ulja

Slanutak iz limenke operite, dobro ocijedite i posušite papirnatim ubrusom. Zatim ga ubacite u zdjelu u kojoj ste prethodno izmiješali malo maslinovog ulja, soli, papra i crvene paprike. Rasporedite ga na papir za pečenje i pecite oko 20 minuta na 250 stupnjeva. Uživajte u zdravim, hranjivim, proteinskim grickalicama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #Veganlife (@fresh_slate_vegan) on

 

2. Burger od crnog graha

Kako biste prehranu obogatili vlaknima i dobrim izvorom proteina, mnogi nutricionisti predlažu u nju uvrstiti više grahorica, naročito crnoga graha. Posebno je dobar za izradu pljeskavica svake vrste, isporbajte ovaj burger.

- 2 kriške integralnog kruha

- 250g crnoga graha

- 1 jaje

- pola crvenog luka, nasjeckanog

- režanj bijelog luka, nasjeckanog

- malo suhog origana i peršina

- sol i papar

- ulje po želji

- rajčica, salata

Od integralnog kruha napravite krušne mrvice i dodajte sve ostale sastojke. Dobro izmiješajte dok se ne formira podatna smjesa - nju oblikujte u 4 jednake pljeskavice. Ispecite ih u pećnici ili u tavi na malo ulja po želji servirajte u kruhu s rajčicom i salatom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by intolerant.me | #meapproved (@intolerant.me) on

 

3. Pečena piletina umjesto pržene pohane

Pohana piletina pržena u ulju zaista nije najbolji način za spremiti tu vrstu mesa, ali mnogima je upravo ova opcija omiljena. Pokušajte stoga umanjiti barem količinu ulja, evo primjer.

- 2 jaja

- 2 dcl mlaćenice

- čaša bijelog brašna

- pola čaše parmezana

- 4 žlice krušnih mrvica

- malo sode bikarbone

- sol i papar, češnjak u prahu, crvena paprika

- pileća prsa, krilca po želji

- maslo po želji

U posudi srednje veličine, pomiješajte mlaćenicu i jaja. U drugoj izmiješajte suhe sastojke, brašno, krušne mrvice, sodu bikarbonu i začine.

Na papir za pečenje slažite piletinu koju ste umočili najprije u drugu mješavinu, pa prvu, a na kraju ponovno drugu. Pecite 10-12 minuta, pažljivo okrenite i pecite još 10ak.

Naslovnica Gastro