Mozaik Gastro

materina spiza

Kako se u Dalmaciji kužinavalo prije 70 godina: šjor Petar nam je poslao recept za najslađe jelo svoga djetinjstva, isprobajte ga i vi

materina spiza

Bogat život, siromašno djetinjstvo, tako bi se dalo opisati 83 godine života gospodina Petra Vukojevića. Poslao nam je pismo u kojem je detaljno opisao pripremu najdražeg mu jela iz djetinjstva, a mi smo među redcima pronašli priču o Dalmaciji, o kršu, o toplini ognjišta i neraskidivim vezama među roditeljima i djecom.

Pronašli smo priču i odmah nazvali šjor Petra, kojeg je škola odvojila od rodnoga Knina i dovela ga u Dubrovnik, posao i ljubav su ga potom iz Dubrovnika doveli u Split, gdje je, Bogu dragom hvala, dočekao penziju i sa svojom Ružom, rođenom Duplančić, od sina i kćeri dobio dvije unučice i dva unuka.

– Moje rodno mjesto pet je kilometara udaljeno od Knina, a tek kilometar od Krke, no svejedno vodovoda nema i dalje se kišnica pije – smije se šjor Petar.

Otac Dušan i majka Maša na noge su podigli njega i sestru mu Dušanku i brata Obrada. Otac je krvavo radio, i kao poljoprivrednik i kao stočar, ali je uz sve to bio i lovac, i pčelar, i vinar.

– Ni jedno voće ne bi sazorilo do kraja, sve bi mi dica to pozobali onako, ali ko je smio reć to starijima – sjeća se sa sjetom i dodaje:

– Kad bi kupine došle na rod, mi bi svaki svoju kanticu u ruke i ajmo u krš, uberi i vrati se, i to smo za večeru imali.
Vrijeme oko Svetoga Ante bilo mu je najslađe, taman bi na rod došao ječam, pa bi se od njega kuhala kaša, sjeća se i "cicvare", tvrde torte od kukuruzna brašna, sjeća se i gladi, ali:

– Nismo za bolje znali i bili smo zadovoljni!

S radošću će, kaže, pročitati ovu priču u "Slobodnoj", jer je već pola stoljeća svaki dan uzima u ruke; ovisnik je, priznaje, o pisanoj riječi. Recept koji nam je poslao najslađe je jelo njegova djetinjstva. Obitelj mu je hranila tuke (purane), puštali bi ih u vinograd na preostale bobe grožđa, šopali ih orasima i purom, pripremali ih za Božić. Jedan dio bi prodali, a sebi sačuvali najbolju. Tada bi je na obiteljskom kominu pripremili za najsvečaniji dan. Sladak okus, veli šjor Petar, još uvijek ćuti na nepcima.


Božićni tukac

Sastojci:

– jedna tuka, oko 3 kg
– sol
– mast
– crvena paprika
– panceta
– šljive

Priprema:

Dobro očišćena ptica se našpika komadićima pancete i suhim šljivama. Dobro se istrlja solju, crvenom paprikom i mašću, posebno unutrašnjost. Zatim se natakne na ražanj i lagano vrti nad žarom. Nekada je Petrov otac to radio sam, satima, pušeći kamiš i vrteći ražanj ručno; danas imate uređaje koji će to obaviti umjesto vas.
Uz ispečenu tuku služe se kiseli kupus i pečeni krumpiri.

Naslovnica Gastro