Mozaik Gastro

IZVANREDAN RECEPT

Evo kako na jednostavan i brz način napraviti ukusan bosanski burek; 'Ovo morate probati, naprosto je odličan i za prste polizati'

IZVANREDAN RECEPT

Želite brzo i efikasno napraviti pravi, ukusni burek?

Na kulinarskom portalu Coolinarika jedna gospođa je postavila recept za originalni burek iz Bosne

-Mnoge buregdžinice u Bosni prave burek na ovaj način jer je najjednostavnije i najbrže. Za ovaj burek vam ne treba veliki prostor, a što je najbitnije svima uspije, te ste bez napora dobili tanko i ukusno prozirno tijesto. Ja sam punila i sa mješavinom sira i kiselog vrhnja i ispalo je jako fino. Moj radni prostor je bila silikonska podloga koju sam nauljila - kaže ta gospođa, te navodi primjer bureka s junetinom. 

SASTOJCI: 

-500 gr mekog brašna
-260 ml mlake vode
-15 gr soli
-1 žlica ulja (netko stavi, a netko ne)
Fil (punjenje): 
-1-2 žlice ulja
-1 glavica crvenog luka sitno nasjeckana
-500 gr mljevene govedine (junetine)
-1.5 žličica soli
-1/2 žličica mljevenog papra
Plus 120 ml ulja

PRIPREMA: 

1. Umijesiti tijesto i dobro ga 'izraditi'. Oblikovati 8 loptica. Svaka loptica da je teška otprlike 100 grama. 

2.Ulijte u posudu 120 ml ulja i u to uvaljajte loptice i neka stoje u ulju 30 minuta do jedan sat.

3. Na zagrijanom ulju ( 1 - 2 žlice ) popržiti luk dok ne postane staklast, te dodati mljeveno meso. Promiješati, dodati sol i mljeveni para, pa dinstati dok meso ne promijeni boju. Ukloniti sa vatre i ohladiti.

4. Na nauljenoj radnoj površini ili još najbolje na silikonskoj površini (također nauljenoj), dlanovima rastanjujte tijesto da bude što tanje, posebno prstima rastanjujte krajeve. Nanijeti 1/8 punjenja na duži kraj. Koristiti ulje. 

5. Urolati.

6. Smotati u burek.

7.Tako pripremljene bureke stavljati u dobro nauljenu tepsiju. ( Tepsiju nauljiti sa uljem u kome su se 'odmarale' loptice), nauljiti svaki burek ( sa istim uljem iz posude ). Staviti peći u prethodnoj zagrijanoj pećnici na 190 - 200 stupnjeva. 

8. Bureke peći dok ne porumene do 30 minuta ili više, ovisno od jačine pećnice.

U komentarima na postavljeni recept amaterski kuhari su naprosto oduševljeni i jedinstveni u ocjeni: Odličan je i za prste polizati. 

Ukoliko želite vidjeti i fotografije samog postupka kliknite OVDJE

Naslovnica Gastro