Mozaik Gastro

Materina spiza

Splićanka Davorka otkrila nam je sto godina star recept muževe prabake; ovo krepko  mesno jelo savršeno je za situacije kad vam se žuri-/

Materina spiza

Šezdeset dvogodišnja Splićanka Davorka Bobanović, inače cvjećarske struke, odrasla je u Solinu, a roditelji su joj porijeklom iz Marine. U njezinoj je zbirci puno recepata iz te općine blizu Trogira, koji rekonstruiraju povijest njezinih roditelja i vremena kad su ljudi možda jeli manje, skromnije, ali zdravije i sitije. Ovom prilikom, međutim, s našim čitateljima podijelila je recept za šnicele muževe prabake rodom s Pelješca, koju su od milja zvali "baba Scheibalova".

- Prabaka moga muža Marija Scheibal u moru talenata imala je i onaj za kuhanje. Prije Drugoga svjetskog rata živjela je u Zagrebu i radila u gostionici "Dingač" u Ilici. Iako je bila suvlasnica, marljivo je kuhala svaki dan. U Zagrebu je provela cijeli Drugi svjetski rat i preminula 1964. godine u dubokoj starosti, i nije se vratila u rodni Split. Budući da je bila udana za Čeha, koji je k njoj doslovce u Split iz Češke došao pješice (!), proširila je svoje znanje izvan granica svoje zemlje, obogatila ga i nadogradila te nam ostavila predivne recepte.

 

Jedan je, premda star cijelo stoljeće, posebno praktičan za današnje prilike utrke s vremenom, to jest može se spremiti veća količina za više dana pa smo tako riješili pitanje ručka i za situacije kad nam se žuri, a pojeli bismo nešto lijepo, toplo i već gotovo – primijetila je Davorka Bobanović, uz napomenu da je riječ o hranjivom, krepkom te, takoreći, "vječnom" mesnom jelu koje se blagovalo prije stotinu godina i nikad neće izići iz mode.

Mater zna da je najbolja spiza u Tommyjevim trgovinama!

Šniceli babe Scheibalov (Šeibalov)

Sastojci:
- 1 kg goveđih šnicela
- 60 dag nasjeckane kapule
- glavica češnjaka
- maslinovo ulje, mast
- sol
- papar

Priprema:
U svaki šnicel utući češanj češnjaka, kapulu usitniti te slagati: ulje i mast pa red kapule, red šnicela i tako do isteka namirnica. Kuhati poklopljeno na srednjoj temperaturi dva i pol do tri do sata. Povremeno protresti i ne dizati poklopac da ne iskuha tekućina koju je meso pustilo. Nikako dolijevati vodu, samo soliti dok slažete namirnice. Ne bojte se kupiti staru govedinu; možda će se kuhati nešto dulje, ali rastapat će se u ustima, a šug će biti bogat, tamno smeđi. Prilog po želji; mogu to biti kroketi, riža, pire-krumpir ili samo koja feta kruha uz sezonsku salatu ili pak bez nje. Pa u slast i spomen na praktičnu prabaku Scheibal!

Pjat o' zlata

Pet najboljih riceta svojim će kuharicama donijeti Tommyjev bon na tisuću kuna, dok će pobjednica doma ponijeti 12 takvih bonova

 

Naslovnica Gastro