Mozaik Gastro

jednostavna, a govori 100 jezika...

Zbog ove ćete čokoladne torte poželjeti da je svaki dan Božić

jednostavna, a govori 100 jezika...

Čokolada, čokolada i čokolada!!! Teško joj je odoljeti, a pogotovo u vrijeme blagdana kada postaje nezaobilazan sastojak torti i kolača.

Donosimo vam odličan recept za sočnu čokoladnu tortu, atraktivnu slasticu idealnu za posluživanje nakon božićnog ručka.

SASTOJCI:

Biskvit (za tri kore)

3 jaja
6 žlica šećera
3 žlice ulja
3 žlice mlijeka
3 žlice kakaa
3 žlice glatkog brašna
1/2 praška za pecivo 

KREMA:

300 g bijele čokolade
300 g crne čokolade
1/2 l vrhnja za šlag
125 g maslaca

SIRUP:
3 dl vode
7 žlica šećera
1 dl toplog mlijeka
1 žlica kakaa


SIRUP:

Kuhajte šećer i vodu 4-5 minuta. Ugrijte mlijeko u kojem ste rastopili 1 žlicu kakaa, pa dodajte šećeru i vodi te nastavite kuhati na laganoj vatri 2-3 minute dok se sve lijepo ne poveže.



PRIPREMA:

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Kalup promjera 28 cm obložite papirom za pečenje i namažite maslacem. Od navedenih sastojaka za biskvit ispecite tri kore.

Najprije prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Mikserom umutite tri jaja sa šećerom dok ne postane pjenasto i blijedožuto. Dodajte ulje i sve malo promiksajte, a potom naizmjenično (smanjite mikser na najmanju brzinu ili špatulom) umiješajte mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, te mlijeko.

Smijesu izlijte u pripremljen kalup i pecite 20-25 minuta.

Postupak ponovite tri puta tako da dobijete tri kore.

Dok se kore peku pripremite kremu.

Kockice bijele i crne čokoladu prelijte slatkim vrhnjem. Na laganoj vatri miješajte dok se sva čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan maslac. Sve promiješajte dok se maslac ne otopi,a smjesa postane glatka i sjajna. Neka krema malo odstoji jer je dosta rijetka.

Kad se malo stisne lakše ćete je raspodijeliti po torti.

Ohlađenim sirupom, prilikom slaganja torte, natopite svaku koru prije nego nanesete kremu. Tortu je najbolje "složiti" u kalupu, ostaviti preko noći u hladnjaku, a tek sutra premazati ostatkom kreme. Ukrasite je po želji - čokoladnim trufflesima, mrvicama, strugotinama, ocaklinom...

Čokolade nikad dosta.

Naslovnica Gastro