Mozaik Gastro

Najbolje u turizmu

Vinarija Tomić: Pije se na ure, ne na litre

Najbolje u turizmu

Andro Tomić vinariju je osnovao 1993. godine nakon dvadeset godina stručnog usavršavanja na fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i drugdje uz legendarnu izjavu 'pije na ure, ne na litre'... Osnivanjem vinarije nastavljena je obiteljska tradicija proizvodnje vina stara 150 godina.

- Živjeti na Hvaru i proizvoditi vrhunska vina ujedno je i izazov i logičan put. Svako moje vino priča svoju priču, a moje su etikete posvećene hrvatskoj vinarskoj tradiciji koja seže sve do antike - naglašava Andro Tomić.

Obiteljsku tradiciju nastavlja Sebastijan Tomić koji ističe: "Za mene je otok Hvar neiscrpna inspiracija, bilo to vrijeme kada prži sunce ili kada nas šiba bura, svaki trenutak ima svoje mjesto i svoju priču koja se može pretočiti u vino. Posebno me veseli vrijeme berbe grožđa."

Vina Tomić proizvode se od različitih sorti među kojima dominiraju domaće autohtone dalmatinske sorte od kojih je plavac mali crna sorta, a pošip i bogdanuša bijele sorte. U proizvodnji se još koriste i sorte cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, muškat žuti i druge udomaćene sorte.

Vinarija Tomić potpisuje već prepoznate etikete: Tomić Plavac, Beleca, Pošip, Opolo nobile, Plavac mali, Caplar, Veliki plavac mali, Illyricum, desertna vina Petar Hektorovich i Moro te likere Euforija – rogač, kadulja i Euforija – višnja.

Posebna pažnja u vinariji Tomić posvećena je ekološkoj proizvodnji vina. Tako je 2012. godine na mjestu nekadašnjih ilirskih nastamba u uvali Vira zasađen vinograd, a prošle je godine na tržište plasirano vino Illyricum, kupaža plavca malog i cabernet sauvignona koji se uzgajaju u ovom vinogradu.

Možete se uputiti na vinsko putovanje Hvarom u Trikliniju, kušaonici vinarije Tomić sagrađenoj po uzoru na Dioklecijanove podrume. Jedinstveni ambijent Triklinija mjesto je u kojem možete upoznati svu čar hvarskih vina i povijesti. Kada odlučite posjetiti vinariju Tomić u uvali Mina u Jelsi na Hvaru, bit će vam jasno zašto se ovdje "pije na ure, ne na litre".

Naslovnica Gastro