Mozaik Gastro

Sezona šmrcanja

Vaša pripita tetka bila je u pravu: ovaj 'tajni' sastojak liječi od prehlade, ulijte ga u čaj - lakše ćete i zaspati

Sezona šmrcanja

Iako je na božićnom ručku prošle godine svima uporno tupila kako ne "pojačava" svoje piće bezveze, već liječi prehladu, vaša pripita tetka cijeloj je obitelji bila samo izvor smijeha.

No bila je u pravu. Ako je uopće bila prehlađena, naravno. 

Viski, u kombinaciji s medom, limunom i toplom vodom (ili čajem) dokazano ima ljekovita svojstva, prenosi američki portal Mic. "Hot toddy" naziv je ovog ljutog pića koje bi vam prehladu trebalo odnijeti kao od šale.

A ako je vjerovati američkome Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, slijedi jedna od najžešćih sezona prehlade i gripe, i nije ova najavljena epidemija rezervirana samo za SAD. Tek nas, s hladnijim danima, čekaju ove neugodne bolesti, a kada vas već uhvati "hunjavica", nije loše malo zapapriti svoje piće. Ako ste punoljetni, dakako.

 

 

Alkohol, naime, djeluje protiv infekcija i spriječava rast malih mikroorganizama zaslužnih za prehladu. Isto tako utječe na širenje krvnih žila i olakšava staničnim membranama da se lakše izbore protiv nakupljene sline. Kombiniran s čajem, medom i limunom, uza sva isparavanja iz ovog vrućeg pića, čini ono što želite - pročišćava i krijepi.

Jedna od popratnih posljedica pijenja ove polualkoholne mješavine je i to da ćete lakše zaspati, piše Vinepair

Evo i recepta:

- biljni čaj

- viski

- limun

- med

Skuhajte biljni čaj onako kako to volite (može i iz vrećice), a nakon što je prošlo nekoliko minuta, ulijte "šuter" viskija, iscijedite limun i dodajte žličicu meda. Dobro promiješajte.

Naslovnica Gastro