Mozaik Gastro

jednostavno i brzo

Tri recepta Anite Šupe za preukusne slastice koje ne debljaju jer u sebi nemaju ni brašna ni šećera: Beethoven torta, Bounty čokoladice i Muffini s limunom i narančom

jednostavno i brzo

Želite se nagraditi nekom slasticom, a ne želite nabaciti kilograme koji uvijek prate slatkiše koji su 'napunjeni' brašnom i šećerom. Zato vam donosimo recepte poznate nutricionistice Anite Šupe za tortu, muffine i čokoladice u kojima nema ni šećera ni brašna, a preukusni su.

BOUNTY ČOKOLADICE
Sastojci:

-250 g maslaca

-1 dl slatkog vrhnja

-250 g kokosovog brašna

-zaslađivač na bazi stevije i eritritola u količini koja zamjenjuje 200 g šećera

-200 g tamne čokolade 70 %

Postupak:
Na laganoj vatri otopiti maslac, vrhnje i sladilo. Kad zakuha maknuti sa vatre i umiješati kokosovo brašno. Izliti u pleh obložen sa papirom za pečenje. Staviti u frižider da se stisne, oko 2 sata. Izvaditi iz frižidera. Preokrenuti kolač na dasku za rezanje obloženu papirom za pečenje. Narezati kolač na kocke.

Otopiti čokoladu u posudi uronjenoj u kipuću vodu. U pomoć dvije viljuške uvaljati svaku kocku u čokoladu i odložiti je na pladanj obložen papirom za pečenje (inače se čokolada zalijepi za pladanj). Ostaviti u frižideru da se stisne.

MUFFINI S LIMUNOM I NARANČOM

Sastojci:

-2 jaja

-1 dl čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja

-200 g sitno mljevenih badema

-1,5 jušna žlica psyllium praška

-25 g rastopljenog maslaca

-malo soli

-1 žličica praška za pecivo

-malo stevije u prahu (2 x na vrh noža - provjeravajte okus!)

-1 bourbon vanilija

-korica i sok 1 limuna

-korica i sok 1 naranče

Postupak:
Istucite jaja, pa po redu dodajte ostale sastojke. Ostavite malo da se zgusne, pa podijelite u namašćene kalupe za mafine. Pecite na 200°C stupnjeva dok ne porumene, otprilike 15-20 minuta, ovisno o jačini pećnice.

BEETHOVEN TORTA

- Biskvit: 6 jaja

- 10 dag čokolade

- prašak za pecivo

Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, dodati umućene žumanjke i rastopljenu ohlađenu čokoladu. Ispeći tijesto, pečeno poškropiti sa sokom od višanja i rasporediti po njemu 1/2 kg višanja.

Na to staviti ganache kremu od:
30 dag čokolade
5 dl slatkog vrhnja (vindija z bregov)
3 dl slatkog vrhnja i čokoladu zajedno staviti na vatru i mješati dok se ne sljube, paziti da ne provriju. Kad se ohladi izmiksati i dodati preostala 2 dl tučenog slatkog vrhnja. Kremu staviti na višnje i ukrasiti sa dodatnih 2-3 dcl tučenog slatkog vrhnja.

Ostale recepte možete pronaći na blogu gospođe Šupe - Istine i laži o hrani.

Naslovnica Gastro