Mozaik Gastro

o hrani i putovanjima

'Poluuspjela torta izgleda bolje od najfinije sarme!': Barbara Kolar nam je otkrila mnoge tajne iz svoje kuhinje, a ljubav prema kužinavanju rodila je i blog sa Splićankom

o hrani i putovanjima

Blog Spoonful of Life Barbara vodi sa svojom dragom prijateljicom još iz studentskih dana, Aleksandrom Aleksandrovom Oberstar, pedijatricom iz Splita koja radi u Ljubljani, živi u Novom Mestu, udana je, ima dva sina i vrsna je kuharica

Jedan uobičajeni radni dan popularne voditeljice Barbare Kolar pun je obveza; počinje ustajanjem između šest i šest i pol, šetanjem psa i odlaskom na radio. Nakon jutarnje gaže opet slijedi šetnja psa, i onih famoznih tisuću koraka i još malo preko toga.

Svaki drugi tjedan poslijepodne rezerviran je za HTV i 'Kod nas doma'. Između toga Barbara stigne još snimati reklame, voditi evente, doma čitati. Ili, e tu smo je čekali, kuhati.

A u tom gastronomskom odjeljku neka fina jela i pokazati svijetu kroz blog Spoonful of Life koji vodi sa svojom dragom prijateljicom Aleksandrom Aleksandrovom Oberstar. Priznaje nam kako u zadnje vrijeme baš i nisu bile aktivne po tom pitanju, no nikad se ne zna, možda već u ovom trenutku neki fini recept osvane na njihovim stranicama.

Udruživanje snaga

E, ali idemo od početka, kako je do bloga uopće došlo?

- Morala sam probati realizirati ideju koja mi se godinama vrzmala glavom, ali je nisam provodila jer sam imala osjećaj da je sva moguća hrana već skuhana i fotografirana. I to vjerojatno bolje nego što će meni ikada poći za rukom. Prava istina je da sam bila na godišnjem, što automatski znači da sam bila dobre volje, i zaključila da ako sve te ljude koji objavljuju iste fotografije, s istih mjesta, u istim odjevnim kombinacijama to ne smeta, zašto bi mene trebalo mučiti što u jesen svi kuhaju i slikaju juhu od tikve i pitu od jabuke? Namjera je bila zabaviti se i biti kreativna – veli.

U priču je ušla i Aleksandra, splitska pedijatrica koja radi u Ljubljani, živi u Novom Mestu, udana, majka dva sina, Barbarina prijateljica iz studentskih dana i vrsna kuharica. Tako je zagrebačkoj voditeljici palo na pamet da udruže snage zbog lakšeg servisiranja bloga. I mic po mic, hedonistički blog o hrani i putovanjima krenuo je u život.

- Zapravo je najlakše skuhati. Mi smo zakomplicirale život postavljajući trojezični blog i umjesto da nešto objavimo na jednom od njih pa poslije prevodimo, čekamo da sve zgotovimo i onda se pogubimo s vremenom i obvezama. Ali nećemo odustati. Svaka od nas pokriva svoju objavu tekstom i slikama. Moj nam je brat u startu pomogao u tehničkom smislu postavljanja stranice, a za naše portrete smo angažirale Damira Hoyku koji je napravio seriju 'sočnih' fotografija – pojašnjava.

Lastavičja gnijezda

A kako inače stoji s kuhanjem? Kaže kako ima povlasticu da ne mora kuhati ako to ne želi. Ali je dobrim dijelom ono i veseli zato što mu može pristupiti kad god je raspoložena. A kako ne mora prehranjivati nikoga osim sebe na svakodnevnoj bazi, njeni su kuharski izleti najčešće eksperimenti i isprobavanje nečeg novog.

Blog je nastao i kao rezime onog lijepog što ostaje nakon niza putovanja. A Barbara ih jako voli, i sa svakog od njih donese sjećanje na okus lokalnog specijaliteta.

- Hrana je jedan od najboljih načina na koji se čovjek može saživjeti s nekom novom lokacijom i kulturom. Volim finu hranu i drago mi je što i kod nas ima sve više bistroa i restorančića u kojima se može pojesti nešto ukusno, a ne pretjerano skupo ili pretenciozno. To mi je uvijek draži izbor od nekog fast fooda.

Kada se sjetim putovanja, ne mogu prežaliti što nisam kušala svu uličnu hranu u Bangkoku. Bilo mi je loše i bojala sam se da degustacija lastavičjih gnijezda i sličnih čudesa ne bi baš najbolje završila – govori.

Nadoknadila je to barem djelomično juha od lotosa koja joj je na prvu izgledala sivo i ružno, ali joj je okus bio prefin. Voli misliti kako je otvorena uma i radoznala, ali priznaje bolnu istinu da ima podosta rezervi. I možda i predug popis stvari koje ne bi željela probati. Uvijek se divila Anthonyju Bourdainu i njegovu neselektivnom prepuštanju svemu što bi mu ljudi stavili na tanjur. No osobno, od glodavaca na tanjuru automatski joj se, kaže, smuči.

Impresivna kolekcija kuharica

- Imam prilično bogatu kolekciju kuharica i stalno je nadopunjujem knjigama i časopisima. Izvrtim i hrpetinu recepata na internetu, ali definitivno sam stara škola i volim papirnatu verziju. Najstarija je kuharica koju sam naslijedila od bake, a tiskana je početkom prošloga stoljeća. Nove stižu uglavnom preko Amazona, na mjesečnoj bazi.

Nemojte me samo pitati gdje to sve držim. Dominaciju slastica na blogu objašnjavam čistom lijenošću. Kako nemam profesionalni studio fotografije radim pod danjim svjetlom, a ono je najljepše ujutro, kad je pomalo 'hladno'. Puno je lakše u rano jutro imati spreman kolač od sinoć, nego ustati u tri da bi hrana bila gotova i spremna za slikanje u pet.

Osim toga deserti su fotogenični, pa i poluuspjela torta izgleda bolje od najfinije sarme – priča.

 

Moje tijelo teži savršenom obliku kugle

- Ne znam je li težnja mojeg tijela savršenom obliku kugle samo fizički odraz perfekcionizma od kojeg i inače bolujem, ali nažalost otkad znam za sebe debljam se i od zraka.

Pola života sam u granicama prihvatljivog, pola se patim s viškovima unatoč tome što jedem koliko drugi kad su na dijeti. Tako da me ne pitajte za savjet o režimu prehrane, jer odricanje i disciplina nikad nisu popularni odgovori.

S obzirom na to da ću sve što pojedem 'pospremiti za poslije', odbijam jesti gluposti. Ako već moram dobiti koju kilu, nek to bude od nečega što ću pamtiti.

Srećom pa slatkiše obožavam spravljati, ali ne baš i jesti. Da volim kolače vjerojatno bih se kotrljala, a ne hodala – samokritična je i duhovita popularna voditeljica.

 

Kolače kušam samo 'domaćici za ljubav'

Barbara je apsolutno slani tip! Kolače najčešće proba iz radoznalosti ili 'domaćici za ljubav', ali ništa je ne može razočarati kao prosječni slatkiš nakon dobrog glavnog jela.

Obožava sve iz mora - fina riblja juha, škampi na buzaru i dobar sushi su joj na vrhu preferencija. U hladnjaku uvijek ima sireva, svježi kozji, feta, cheddar, roquefort…

Voli dobar roštilj, ali i finu lešadu, jede puno sezonskog povrća, najdraže joj je ono uzgojeno u obiteljskom vrtu. Kaže i kako nikada nije bila sportski tip. Voli plivati i hodati, sviđa joj se pilates i to je uglavnom sve čime se bavi.

 

Naslovnica Gastro