Mozaik Gastro

RED KUHANOG, RED ZAPEČENOG

Lešajete tikvice skoro svaki dan, treba vam novi plan? Donosimo dva super recepta kojima ćete s namirnicom sezone napraviti sjajne ručkove

RED KUHANOG, RED ZAPEČENOG

Stađun je od tikvica i rijetko kome nisu na prehrambenom repertoaru barem dva do tri puta tjedno. Ukoliko ste sretnici koji tikvice uzgajate sami ili to radi netko od vaših bližnjih, police u frižideru već su vam zatrpane izdašnim plodovima.

I koliko god vas raduje što imate domaći proizvod, toliko vam, nakon nekog vremena, "udare" na brigu kako ih više spremati, a da se ne ponavljate?

Varijanta "na lešo" i "pohane" u Dalmaciji je najčešća i prva padne na pamet, te se apsolutno sjajno ljubi sa pečenom ribom, piletinom, tunom, svime sa žara.

Poželite, ipak, sve te tikvice i drugačije kombinirati, pa vam mi danas donosimo nekoliko recepata s kojima ćete od ovih omiljenih zelenih plodova dobiti zanimljive i ukusne ručkove.

Gusta juha od tikvica

Na maslinovom ulju izdinstajte češnjak i peršin, dodajte tikvice izrezane na kockice, te krumpir i mrkvu. Okrenite ih na masnoći nekoliko minuta. Podlijte povrtnim temeljcem (može poslužiti i onaj "u kockici"), začinite, kuhajte do kraja.
Kad su kuhane, miksajte ih štapnim mikserom, te, po želji, dodajte malo vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja, provjerite začine, dodajte po potrebi.

Juha od tikvica može se obogatiti i repovima škampi ili kozica.

'Lađe' od tikvica punjene mljevenim mesom, tunjevinom ili pancetom

Tikvice prerežite i izdubite im meso. Na maslinovom ulju izdinstajte češnjak i peršin, dodajte izdubljeno meso tikvica. U smjesu možete dodati i tunjevinu, ili mljeveno meso, ili nasjeckanu pancetu, a svo troje se odlično kombinira sa svježim sirom. Začinite po želji i ukusu, a tikvice "ljube" i curry i kopar.

Izabranom smjesom napunite "lađe" od tikvica, pospite ih parmezanom, stavite u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 45 minuta do sat vremena, ukoliko ih radite s tunom ili mljevenim mesom. U varijanti pancete i svježeg sira dovoljno je i 15-20 minuta. Poslužite uz hladnu salatu od krastavaca.

 

Naslovnica Gastro