Mozaik Gastro

Jeftino i zdravo

‘Ne mogu živit od vrućine, ali strah me računa od klime!’: nema mjesta panici, donosimo popis začina koji hlade bolje od bilo kojeg uređaja

Jeftino i zdravo

Vrućine mnogi teško podnose, a većina se rashlađuje klima uređajima. Mnogi pritom pomišljaju na štetnosti klime, ali i poprilične račune koji nas dočekaju na kraju mjeseca. Ne brinite, imamo rješenje za vas. Zašto začine ne biste koristiti umjesto klima uređaja. Vrlo su korisni kad se želite zagrijati, ali jednako tako i kada želite ohladiti tijelo. Naravno, morate znati napraviti pravi odabir. Prema ayurvedskim principima u ljetnim mjesecima začini su osobito korisni za rashlađivanje organizma i zato ih svakako uključite u svakodnevnu prehranu.

Osvježavajuća menta

Menta je tipični ljetni začin. Osim toga opušta i osvježava dah te osigurava da vam bude malo manje vruće kada se temperatura opasno poveća. Možete je dodati ljetnoj limunadi, voćnim salatama ili pripremiti ledeni mentin čaj.

Komorač

Komorač se često koristi za sprečavanje upala i različitih probavnih problema, a je i dobar saveznik u olakšavanju ljetnih vrućina. Ako imate mogućnost, tijekom ljeta, redovito žvačite sjemenke komorača koje će vas ugodno rashladiti i ujedno pomoći u održavanju zdravlja usne šupljine.

Korijandar

Još jedan začin koji pomaže u lakšem podnošenju visokih temperatura tijekom ljetnih mjeseci je korijandar koji također ublažava probavne probleme. Od njega možete pripremiti pesto ili ga dodati salati od rajčica, a obavezan je sastojak u sve omiljenijeg falafla, hrskavih kuglica od slanutka.

 


Šafran

Jeste li znali da je šafran, koji se smatra jednim od najdragocjenijih začina na svijetu, vrlo uspješan u rahlađivanju tijekom proljetnih vrućina? Između ostalog, pomaže i u poboljšanju raspoloženja, a mogućnosti njegovog korištenja su velike jer ga možete dodavati u različita jela, pripremiti čaj od šafrana i zatim ga ohladiti, dodati ga voćnim koktelima...

Kopar

Kopar također izvrsno rashlađuje. Ovaj se začin baš zbog osvježavajućeg učinka dodaje kiselim krastavcima, ali ljeti ga je najbolje koristiti svježeg ako je ikako moguće, jer će tako njegova moć rashlađivanja najbolje doći do izražaja.
Redovitom upotrebom kopra i drugih začina koje smo predstavili visoke temperatutre će vam sigurno biti podnošljivije.

 

Naslovnica Gastro