Mozaik Gastro

Važni 'alati'

Ako u kuhinji nemate ova tri predmeta, obavezno ih nabavite: osiguravaju bolji okus hrane, zdraviju pripremu i bolju liniju

Važni 'alati'

Uza sav uobičajeni inventar koji mora imati dobro opremljena kuhinja, danas gotovo da nema kuće bez pomagala kakva su mikrovalna pećnica, blender, ekspres lonac i slični "ubrzivači" pripreme jela.

No nije ušteda vremena glavna stvar koju treba postići u kuhinji: važnije je pripremiti ukusno i zdravo jelo. Stoga pravi znalci za "kužinavanje" koriste i neke "alate" koji osiguravaju zdraviji način pripreme, ukusnije jelo, a i bolju liniju.

Sprej za ulje

Kako bi se izbjeglo korištenje neumjerenih količina ulja kojim začinimo salatu ili prelijemo ribu, najbolje je koristiti "sprejalicu" ulja. Na taj način ulja se troši puno manje, a bolje je i ravnomjernije raspoređeno. Na tržištu ima više modela sprejeva sa širokim rasponom cijena.

Mužar

"Speštati" u mužaru svježe ili suho začinsko bilje, češnjak, papar... daje puno bolji ukus nego priprema u blenderu. Dapače, sastojci se prožimaju stvarajući cijelu skalu ukusa i mirisa kakvi se u blenderu jednostavno ne mogu proizvesti.

Najbolje je kad je mužar kameni, što veći te, radi stabilnosti, što teži, s hrapavim unutarnjim dijelom, kao i hrapavim vrhom tučka, kako bi usitnjavanje bilo efikasnije. Za probu u mužaru "stucite" par listova svježeg bosiljka, češanj češnjaka i par zrna crnog papra, uz dodano maslinovo ulje. Ako vas ne očaraju mirisi i okusi ove smjese stavljene na zapečeni kruh, onda vama mužar i ne treba...

Posude za kuhanje na pari

Više je razloga zbog kojih bi u kuhinji što češće trebalo koristiti lonac za kuhanje na pari. Radi se, zapravo, o trodijelnom kompletu: loncu, posudi s rupicama na dnu koja se umeće u lonac, te poklopcu koji mora savršeno prijanjati, bez "puštanja". U lonac se ulije vode, u posudu s rupicama stavi se očišćeno i izrezano povrće, poklopi, i to je to.

Skuhano povrće začini se po želji i gotov je ukusan prilog koji - za razliku od kuhanja povrća u vodi - zadržava najveći dio hranjivih sastojaka. Također, povrće se brže skuha na pari nego u vodi. Na ovaj način može se kuhati svo povrće: krumpir, tikvice, kaul, brokule, fažoleti, pojedinačno ili u raznim kombinacijama.

Ono lisnato - blitvu, špinat, kupus... ipak je bolje kuhati u vodi.

Naslovnica Gastro