Mozaik Gastro

Isprobane kombinacije

Uz ova tri recepta više nećete morati ući u pekaru: evo par ideja za sve one koji na poslu jedu 'što je pri ruci' i na to troše ozbiljne novce

Isprobane kombinacije

Svatko tko je ikada imao dnevno radno vrijeme dugo osam ili više sati, vjerojatno je u napadu gladi pojeo nešto što mu je bilo pri ruci. Manje zdravo od kućnog obroka, a k tome i precijenjeno, no eto, bilo je najzgodnije.

Ako razmislite malo o tome koliko na dnevnoj bazi potrošite novca jedući obroke van kuće, moglo bi vam doći slabo. Sračunajte samo sve bureke, sendviče i "zdrave" čokoladice koje ste unazad mjesec dana pojeli u pauzama na poslu, cifra bi vas mogla dobrano ošamutiti (u nekim slučajevima prelazi trećinu mjesečne plaće).

No nije do "para", niti je do brzine. Jednako brzo možete kod kuće smiksati zdrave obroke pune hranjivih sastojaka, a ne moraju biti nužno ni "pepavi" za jesti vani. Zdravlje je ipak na prvome mjestu, a nije baš ugodno ni provesti ostatak radnoga vremena s "kamenjem u želucu" nakon što ste pojeli premasno pecivo.

Donosimo vam nekoliko isprobanih recepata koje možete u trenu smiksati kod kuće, spakirati i pojesti u pauzi bez osjećaja krivnje u bilo kojem smislu.

1. prijedlog: salata s tunom

Ne samo da ovaj obrok možete izmiješati u nekoliko minuta, možete ga napraviti i u obilatoj količini da vam potraje za nekoliko dana. Treba vam jedna zdjela i sastojaka po želji. Na primjer:

(za dva obroka)

- limenka crenog graha/ slanutka/ leće  (naravno, možete ove namirnice i skuhati, ali to je već dugotrajniji proces)
- šaka zelenih maslina
- 10ak cherry rajčica prerezanih napola
- mini mozzarelle/ jednu veliku izrežite
- konzerva tune
- jedna veća paprika (po želji)
- jedan svježi krastavac

Dressing:

- velika žlica jogurta
- sok jednog limuna
- žlica maslinovog ulja
- malo soli i papra

Dressing dobro izmiješajte i prelijte sastojke narezane po želji. Salatu možete pakirati u plastične kutijice, nositi u zdjelici, kako god vam je najzgodnije.
 

 

2. prijedlog: sendvič od piletine

Ako je sendvič, ne mora nužno biti u kategoriji "nezdravoga", dapače. Svakako je bolje odabrati kvalitetan kruh koji kod kuće možete "tostirati", napuniti hranjivim sastojcima i ponijeti od kuće. 

- kruh/ bublice po želji
- dva pileća fileta pržena na malo ulja
- rajčica
- zelena salata

Domaći tzatziki umak:

- naribani krastavci
- naribani/ sitno narezani bijeli luk
- jogurt
- maslinovo ulje
- sol i papar

Kako ne biste posegnuli za majonezom, smiksajte veću količinu popularnog grčkog umaka i njime obogatite svoje sendviče.

3. prijedlog: hummus, sirovo povrće i kuhana jaja

Hummus je možda najveće otkriće modernih zaposlenjaka, što iz praktičnosti, što zbog vještog marketinga. A budimo realni, uz to je i ukusan. U ovoj varijanti možete izbjeći umakanje, što je najpopularniji način jedenja umaka, donosimo vam malu "varijaciju na temu" u obliku polu-salate.

- tegla slanutka
- bijeli luk
- tahini
- malo soli i papra
- ostali začini po želji

- dva tvrdo kuhana jaja

- sirovo povrće (krastavac, paprika, mrkva, rajčice)

Narežite jaja i povrće po želji i samo umiješajte u hummus koji možete napraviti malo gušće. Slobodno pretjerajte s količinom jer salata može bez problema prespavati u hladnjaku.

 

 

Breakfast time is hummus time in Israel

A post shared by Triplesplit (@triplesplitblog) on

 

Naslovnica Gastro