Mozaik Gastro

Bura među chefovima

U skradinski rižot ne ide panceta! Gastronomski skandal i uvreda za sve Dalmatince zbog promjene recepta autohtone delicije

Bura među chefovima

"Ovo tradicionalno dalmatinsko jelo zahtijeva dugotrajnu pripremu, kvalitetne sastojke i puno strpljenja. Donosimo vam drugačiju, bržu verziju rižota koja će na vaš tanjur donijeti neodoljivo dobre okuse i natjerati vas da se instantno zaljubite u divno tradicionalno jelo domaće kuhinje...

Strpljenje, dobra volja, kvalitetni sastojci i veselo društvo najvažniji su sastojci kod pripreme klasičnog skradinskog rižota. Mi smo se upustili u pripremu nešto jednostavnije varijante ovog vječnog klasika i ostali apsolutno oduševljeni rezultatima."

Spomenuti citat objavljen je na portalu Gastro.hr kao sponzorirani tekst/recept Gavrilovića. I, čim se našao na društvenim mrežama, izazvao pravu buru među chefovima i gastronomskim znalcima koji su upoznati s pravim skradinskim rižotom. Jer on je (uzgred rečeno, u izvorniku doista "rižot", a ne rižoto) vrhunska gastro ikona zbog koje se hodočasti u Skradin. Posebice kad ga priprema Ante Pižić.

U čemu je "kvaka"? Jednostavno u lažnom predstavljanju znamenitog lokalnog jela pod čijim se imenom nudi nešto sasvim drugo. Konkretno, "Gavrilovićeva" panceta – koje ni u ludilu nema u izvornom receptu, maslinovo ulje umjesto masti, kriška naranče (vauuu!), rukola i "rascvjetana" crna maslina te "obilato posipanje" – prethodno naribanog, a zacijelo i u vrećici zapakiranog – tvrdog ovčjeg sira.

Gastro travestija iza koje stoji gastronomski portal i velika tvrtka skandalozna je zbog mali milijun razloga. Najprije, naravno, zbog krađe imena vrhunske delicije, koju nimalo ne opravdava opaska da je riječ o "pripremi nešto jednostavnije varijante ovog vječnog klasika", a onda i pretvaranje jedne autohtone gastro ikone u nezahtjevni "brzogriz" (pa je u priloženom videomaterijalu koji prati recept korišteno i indukcijsko kuhalo; sramotni nadomjestak za 12-satno krčkanje izvornog rižota), izravan atak na hrvatsku gastronomsku baštinu te na lokalnu eno-gastro turističku ponudu. Zbog koje se, baš kao i zbog slapova na Krki, najčešće i dolazi u Skradin.

Na tragu ovog brzopoteznog recepta koji možete spremati doma moglo bi se očekivati i slične revizije drugih neupitnih domaćih gastro ikona. Čak i onih koje su upisane u registar UNESCO-ove nematerijalne baštine. Recimo, "sinjskih arambaša" u kojima je, umjesto sitno kosanog, kupovno mljeveno meso i obilato riže, "dalmatinsku rožatu" od pudinga iz vrećice, "pašku janjetinu s bižima" od australskih smrznutih janjića ili "poljički soparnik" od lisnatog tijesta i smrznutog špinata.

Dio atraktivnosti Hrvatske kao turističke destinacije, marom mnogih chefova i restoratera koji su tvrdoglavo inzistirali na izvornim namirnicama i starim receptima (bez obzira na suvremene kuharske tehnologije kojima su ih reinterpretirali), svakako je posljednjih godina i u zanimljivosti domaćih gastronomskih ikona. Potezima poput ovog sa "skradinskim rižotom" cijeli se taj napor omalovažava.

Pače, otvara se prostor za slične patvorine okićene imenom slavnog izvornog jela te se dokida njegova lokalna ekskluzivnost i vrijednost pretvorbom u nezahtjevni "brzogriz". I to ne samo "za doma", nego i u svim onim sezonskim "take-money-and-run" objektima koji ionako već nude fast-food pseudo-tradicionalnih jela.

Naslovnica Gastro