Mozaik Gastro

craft slatkarija

Made in Split: Biste li platili 600 kuna za malu čokoladu od biranog kakaa i ljekovitog i iznimno rijetkog magarećeg mlijeka? Klijenteli dubljeg džepa zapinje za oko...

craft slatkarija

Jeste li spremni izdvojiti 600 kuna za 40 grama čokolade? Zvuči vam naprosto nemoguće, no kad se vaša nepca spoje s ovim slatkim, jedinstvenim kockicama, sigurni smo da ćete poželjeti izdvojiti još toliko kako biste se topili u ovom čokoladnom guštu.

Da upadnete u ovaj čokoladni trans pobrinula se ekipa iz popularne splitske čokolaterije ”Nadalina”, koji su spojili magareće mlijeko, potom jedno od najrjeđih i najcjenjenijih kakao zrna na svijetu - Porcelana i mali postotak šećera agave, te nabrojane sastojke oblikovali u ovu ekskluzivnu tamnu čokoladu.

Vrijedno blago od ovoga tjedna smjestilo se na police njihove trgovine, koja je ujedno i prva u Hrvatskoj kad su u pitanju craft čokolade. Vrijedne kockice ugnijezdile su se u ekskluzivno pakiranje kutije izrađene od maslinova drva koje ovoj priči uz šećer agave daje pravi dalmatinski štih.
 

Crna magareća čokolada

 


Zamolili smo Marinka Biškića, vlasnika “Nadaline”, da čitateljima pokuša opisati taj okus.

- Ova čokolada bogata je okusom kakaa Porcelan, koje uspijeva u Venezueli. Riječ je o tamnoj čokoladi intenzivne arome i blagoga okusa. Zaslađena je malim postotkom šećera agave, svega 15-20 posto. Uistinu je savršena okusa i ispunit će svačija očekivanja - kazao nam je gospodin Biškić, pojasnivši da je riječ o ekskluzivnom izdanju namijenjenom klijenteli malo dubljeg džepa.

Turistima je pakiranje već zapelo u oko, a oni su se svakako “zarazili” Nadalininim proizvodima i nije im teško izdvojiti i veću svotu novca kako bi guštali u okusima.

- Cifra zvuči papreno, no u svijetu postoji puno skupljih čokolada. Strancima i onima koji vole ovako nešto posebno nije problem izdvojiti novac kako bi uživali u aromi. Sadrži sve zdrave komponente, a niskim udjelom šećera agave zaokružili smo ovu dalmatinsku priču - dodao je ovaj poznati splitski čokolatijer i glazbenik.

Rekao nam je da nije riječ o običnoj slatkariji, te da je za njezinu izradu potrebna cijela ekipa kojoj je potrebno čak 48 sati kako bi izradili jednu čokoladu satkanu od ovih skupocjenih sirovina. Nije riječ o limitiranom izdanju, već će se ona proizvoditi u standardnim količinama, a ekipa iz Nadaline ne sumnja da će ova “magareća” biti veoma tražena.

“Nadalina” je poznata po tome da voli biti posebna, pa su odlučili u svoj autentični asortiman ugurati i ovaj primjerak. Kako je svima poznato, u ovoj trgovini se cijene kreću od deset pa do vrtoglavih 600 kuna, pa svatko, ovisno o financijskim prilikama, može uživati u ovim delicijama.

Osim toga, ona je i veoma zdrava. Kao što je poznato, snažan je antioksidans, ima kardiozaštitni učinak, smanjuje djelovanje slobodnih radikala odgovornih za starenje kože, ima antidepresivna svojstva i poboljšava raspoloženje, a dobra je i u borbi protiv anemije.

Kakao je bogat magnezijem i željezom, i to ovu hranu koja daje energiju čini odličnim partnerom u borbi protiv umora i stresa. Magareće mlijeko sadrži manje masti i više hranjivih tvari od kravljega mlijeka i to je vrlo vrijedna hrana bogata vitaminima A, B i C. Zahvaljujući sadržaju omega 3 masnih kiselina, magareće mlijeko ima pozitivan učinak na naše tijelo, štiti srce i jača imunološki sustav, detoksificira jetru, a preporučuje se i kod upale grla i bronhitisa.

 

 


Sastojci:
kakao masa “Porcelana”- Venezuela
kakao maslac (organski)
magareće mlijeko punomasno dehidrirano (organsko) 15%
agavin šećer (organski)
ukupno kakao dijelova 60%

 

Naslovnica Gastro