Mozaik Gastro

Za domaće sladokusce

Chef se vraća doma: Pažanin opet kuha u Splitu, a kao suradnike je doveo i dvoje natjecatelja iz showa 'Tri dva jedan - kuhaj!'

Za domaće sladokusce

Chef se vraća doma, nakon godina rada na jahtama i u nekim od ponajboljih dalmatinskih restorana Ivan Pažanin je došao kući, u svoj Split. Ne dolazi sam, u restoranu Štorija by Biberon na splitskoj Rivi društvo na novom poslu pravit će mu i natjecateljski i ljubavni par iz 3,2,1, kuhaj RTL-ova showa Nikolina Pirizović i Otto Grundmann, inače i veliki meštri kreativne kuhinje. Pod Marjan, u svoj tim pozvao ih je osobno chef Pažanin, njihov sudac i mentor iz popularnog kuharskog showa, što su oni, naravno, objeručke prihvatili.

- Kako je show odmicao i išao prema svome kraju, tako su nam počele pristizati i brojne poslovne ponude. Čuli smo se i sa chefom Pažaninom, nakon čega nas je on pozvao u svoj tim, u jednu posebnu priču kakve još do sada nije bilo. Odluka je odmah pala. Sada se polako uhodavamo sa Splitom – navela nam je Riječanka Nikolina.

Trojka, odnosno četvorka s obzirom da se projektu pridružio i Roko Bekavac kao jedan od naših najboljh sommeliera, već se dobrano uhvatila posla. Za nekoliko tjedana Štorija, koju je kao perjanicu svoje ponude otvorila splitska tvrtka Biberon, i onda u Splitu ekipirala ovaj zanimljivi kuharski tim, uskoro otvara vrata. Interijer je oduševio i Pažanina, ali i riječko-zagrebački par, koje je impresionirao bivši dom rimskog cara.

Unutrašnjost novog objekta se mjesecima sređivala, svaki su milimetar obnove precizno odobravali konzervatori. Kuharski tim posebno raduje činjenica da će od sada raditi u samom srcu grada, na Rivi, u objektu s čijih se ponistra vidi Šolta, a s ulaza noga prvim korakom zagazi na najpopularniju splitsku promenadu.

- Napokon doma. Veselim se tome jako, sad san doša ma baš isprid kuće. Prostor je nešto posebno. Čim sam ga vidia reka sam to je to. To može. Bit će to jedna posebna priča, nešto novo, s ponudom koja će se bazirati na mediteranskoj kuhinji s modernim finesama – kaže chef Pažanin.

Njegova škola neotkrivanja prevelikog broja detalja svoj je korijen već dobrano uhvatila i kod njegovog novog suradnika Otta. Zagrebački ljubitelj kuhanja, inače i cocktail majstor, otkriva nam da su svi duboko uključeni u projekt, svaki sa svojim dijelom posla, ali uz međusobnu čvrstu komunikaciju i analiziranje svakog dijela priče. Dakle, u ponudi će imati moderni mediteranski jelovnik, praćen odabranim pićima, koktelima, vinima, pjenušcima i šampanjcima...

- Drago mi je da smo se uključili u start projekta, koji je sve osim uobičajen. Bit će to nešto posve drukčije, ovakav koncept se još vidio nije. Bit će to sve vrlo OK – kaže Otto.

Lagano bi se dalo naslutiti i da ga je već polako počelo hvatati splitsko stanje uma. Otto kaže da su tu već neko vrijeme, no još se pokušavaju priviknuti na podmarjanki mentalitet. Kao Zagrepčanin naučio se na brzi gradski ritam. Rijeku je doživio kao nešto malo usporenije, no još uvijek vrlo živo. Ali Split mu je prilično polagan, pa otkriva da mu treba vremena za ubacivanje u manju brzinu.

- Daaa, to je Otto dobro rekao. Grad je prekrasan, ima predivnih lokaliteta za popiti piće, ići na kavu. Ali s obzirom na gradove iz kojih smo došli, puno je usporeniji. Fjaka, tako vi to kažete. Čuli smo već i tu riječ, laganini. Polako. Dobro, polako ćemo. Oduševljeni smo prostorom u kojem uskoro počinjemo raditi, mogu samo reći prekrasan s poviješću, pričom, aulama, zidinama. A još je bolji dio priče što smo dio vrhunskog tima, Roko, chef Pažanin. Stvarno dobri ljudi. Odično – kaže i Nikolina.Nikolina i Otto privukli su pažnju javnosti svojim kreativnim zanosom u pripravi hrane. Ptičica nam je prišapnula da su takvi i u svom domu, u kojem rado vole pripremati maštovita jela i prezentirati ih na drukčiji način. Nikolina veli da je to istina, i da se kod njih znaju jesti i punjene paprike, ali i nešto posve inovativno.
- Obožavamo isprobavati nove stvari, stalno nešto istražujemo, zapisujemo recepte, analiziramo. Skroz smo ušli u tu priču oko hrane, po cijeli dan o tome razgovaramo i doma. A evo sada smo dobili i ovaj iznimni projekt, tako da nam se život potpuno vezao uz hranu – ispričala nam je Nikolina.

 

Naslovnica Gastro