Mozaik Gastro

Uštedite si vrijeme

Preslana voda, litre vina i rajčica iz konzerve? Tajne i trikovi vrsnih talijanskih kuhara možda vam zvuče čudno, ali garantiraju savršen rezultat

Uštedite si vrijeme

Jedna od poznatijih kuhinja u svijetu sigurno je ona talijanska. Nisu samo Amerikanci ludi za njom, i u Dalmaciji su težnje iz kuhinja 'preko mora' sve dominantnije, a njihova jela nalaze se na menijima svih naših restorana.

Ako ste i vi obožavatelji, pročitajte koje 'male tajne' otkrivaju vrhunski talijanski chefovi. Portal Popsugar prenosi deset zlatnih pravila, a neka od njih sigurno će vam uštedjeti i vrijeme provedeno 'za špakerom'.

1. Češnjak je za ribanje, ne za sjeckanje

Češnjak je nezaobilazan sastojak bilo kojeg tradicionalno talijanskog umaka, ali nijedan ga kuhar koji drži do sebe ne bi - nasjeckao. Umjesto toga, ribaju ga na sitno, i tako izbjegnu neugodan miris na prstima kojega se ne možete riješiti ni nakon što nekoliko puta operete ruke. Osim toga, kažu kako se bolje 'ljubi' s maslinovim uljem i pridonosi konačnoj teksturi umaka.

2. Presolite vodu u kojoj kuhate tjesteninu

Jeste li ikada razmišljali kolika količina soli tijekom kuhanja je potrebna da bi tjestenina bila ukusna? Pravi omjer je jedna žlica na četiri čaše vode, koliko god to pretjerano zvučalo. 'Voda bi trebala imati okus mora', kažu profesionalni kuhari, a to je, čini se, upravo taj omjer.

3. Pelati su poželjni

Izbjegavate pelate iz konzerve i trudite se koristiti svježe rajčice? Nema potrebe, savjetuju vrsni 'chefovi'. Dapače, za brza jela i umake poželjno je imati konzervirane rajčice zbog njihovog intenzivnijeg okusa.

4. Savršena porcija

Uvijek nakuhate previše špageta? Ukoliko imate pravu kuhaču za njih, ona bi u svom središtu trebala imati jednu rupu, koja ne služi samo da se ne uhvati višak vode prilikom vađenja tjestenine. Njen promjer čini idealnu porciju za jednu osobu, pa vi računajte...

5. Mesne okruglice kuhajte u umaku

Držite li se klasičnog recepta, mesne okruglice najprije popržite na maslinovom ulju, a potom bacite u umak od rajčice. No, tajna je u tome da skratite vrijeme prženja i pustite ih da se dobro ukuhaju u umaku. Okusima treba vremena da se sljube, a to nećete postići ako ih samo umiješate u umak.

6. Smrznute ploške parmezana

Ako volite intenzivan okus najpoznatijeg talijanskog sira u svijetu, svidjet će vam se ovaj trik. Narežite parmezan na ploške i držite ga u zamrzivaču, a smrznute listiće koristite u kuhanju umaka i juha.

7. Birajte vrstu tjestenine prema umaku

Oblici tjestenine imaju više 'tajni' od puke estetske. Različiti umaci zahtijevaju poseban oblik tjestenine, a kuhari savjetuju ovo: one na bazi bosiljka ili pesto poslužite s 'fusilima', 'carbonaru' sa špagetima, a bolonjez s 'pappardellama'.
 

 

 


8. Vino za bolji okus

Vino nije samo za piće, neka vam postane glavni saveznik u kuhanju talijanske 'spize'. Dodajte ga obilno u umak koji kuhate ili isprobajte recept sa 'crvenim špagetima' kuhanima u vinu. 

 

 

 

 

 


9. Zaboravite na 'vrijeme kuhanja' označeno na pakiranju

Čuli ste za tjesteninu 'al dente', a ta je jedina koju će pravi poznavatelji talijanske kuhinje priznati. To bi značilo da je kuhate nekoliko minuta ispod preporučene količine naznačene na pakiranju.

10. Iskoristite vodu u kojoj kuhate tjesteninu

Nakon što se u njoj kuhala tjestenina, voda postane izvrstan saveznik u pravljenju umaka, a svojom teksturom pridonosi u konačnici i samome okusu. Nazivaju je i 'tekućim zlatom', a pravi ju kuhari nikada ne prolijevaju u odvod.

 

 

 

 

Naslovnica Gastro