Mozaik Gastro

'narančasto zelenje'

Do šparoga je ovih dana lako doći, no kako ih savršeno pripremiti? Pokušajte s ovim egzotičnim receptom

'narančasto zelenje'

Kad se zbroji to što traje sezona šparoga s činjenicom da svima manjka vremena pa preko tjedna imamo malo vremena za bavljenje zahtjevnijim receptima, rezultat je - jednostavno i ukusno jelo od šparoga, začas spremljeno.

Potrebno je:

- snop divljih šparoga
- 1 kapula (ili dvije, ako imate puno šparoga. Mjera bi mogla biti - jedna osrednje velika kapula za jedan debeli snop šparoga)
- 1 češnja češnjaka
- 5-8 jaja, opet ovisno o količini šparoga
- maslinovo ulje
- sol, crni papar
- kurkuma
- tvrdi sir

Priprema:

Na srednje ugrijano maslinovo ulje stavite isjeckanu kapulu. Kad omekša i "zastakli" se, dodajte na ploške izrezani češnjak, a nakon jedne minute i šparoge, prethodno oprane i izlomljene na komadiće dužine dva-tri centimetra. Najbolje je šparogu lomiti od vrha naniže; tamo gdje to više ne bude išlo glatko, gdje stabljika pruži žilav otpor - odustanite i taj dio nemojte koristiti. Posolite, popaprite i dodajte malo kurkume. Kurkuma je vrlo zdrav začin koji jelu neće izmijeniti ukus, samo će mu dodati na boji, no najvažnije je što se u kombinaciji s crnim paprom znatno povećava apsorpcija hranjivih sastojaka kurkume.
Kad nakon nekoliko minuta (ne više od pet!) šparoge omekšaju, dodajte prethodno razmućena jaja. Čim su jaja pečena jelo skinete "s vatre" i pospite ga naribanim tvrdim sirom, pričekajte nekoliko minuta i poslužite.

Naslovnica Gastro