Mozaik Gastro

Dio tradicije

U Napulju se kunu u ovaj recept, a toliko je jednostavan da ga morate isprobati: za ovu uskrsnju savijaču treba vam svega nekoliko sastojaka

Dio tradicije

Prilično tradicionalni Napoletanci blagdan Uskrsa slave po posebnim pravilima, a posebno su pažljivi oko onih za stolom. 'Golužasti' i spretni u kuhinji, bolje kombinacije nema, a njihovi blagdanski recepti prešli su granice 'Lijepe Italije', pa tako i došli do nas.

'Tortano Napoletano' jedan je od poznatijih, a ova savijača/ 'torta' ostavlja vam na maštu čime ćete ju puniti. Radi se o slanoj verziji, idealnoj za blagdanskii stol, jer objedinjuje sve tipično uskrsnje namirnice. Jaja, sir, salama i malo soli praktički su sve što vam treba, a rezultat je toliko ukusan da vjerujemo da će postati dio vaših običaja.
 

 

L'idea per stupire i vostri ospiti a Pasqua!  Il Tortano! Lo conoscete?? non confondetelo con il casatiello perché ci sono delle differenze e ve le spiego sul post. Grazie a @ipasticciditerry per la ricetta e alle @le_bloggalline Per l'iniziativa dello #scambioricetta. . . . La ricetta la trovate al link: https://www.mumcakefrelis.it/2018/03/tortano-il-rustico-napoletano.html O direttamente in bio @mumcakefrelis 👈👈👈👈👈 🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷 #uova #pasqua #tortano #napolifoodporn #tortanonapoletano #paneripieno #cucinarechepassione #cucinaitaliana #cucinaregionale #cucinandoarte #bread #profumodipane  #estimatore_selettivo #don_in_cucina #piattitipiciregionali #verso_sud_food #otcucino #cucinandoarte #mumcakefrelis #dolce_salato_italiano #ifpgallery #incucinaconleinstamamme

A post shared by Lisa Fregosi recipe (@mumcakefrelis) on

 

Sastojci:

1 kg brašna
2 kocke pivskog kvasca (može i digo)
100 g svinjske masti
žlićica soli
papar (po želji)
400 g sira (mješavina ementalera i pecorina, naribana) po želji
400 g čajne kobasice
2 tvrdo kuhana jaja

Priprema:

Tijesto umiješajte na način da usred brašna napravite prostora u koji ćete usuti kvasac koji ste prethodno pomiješali s toplom vodom, sol i papar, te svinjsku mast. Mijesite sve sastojke zajedno dok ne dobijete ljepljivu smjesu koju ćete potom još desetak minuta izrađivati po stolu. Nakon što je kugla tijesta gotova, ostavite ju da 'odmara' u zdjeli, na toplom mjestu nekoliko sati ili dok se ne podupla.

Sav sir i kobasicu izrežite na kockice (ili naribajte dio sira), a tvrdo kuhana jaja prerežite po želji: na pola ili također na kockice. Tijesto izvaljajte na debljinu jednog centimetra, pa punjenje rasporedite po sredini. Zarolajte što tjesnije možete, a zatim ga rasporedite u kalup za kuglof. Možete i bez kalupa, samo je važno da zadržite oblik. Pustite ponovno da 'odmara' dva sata, a zatim pecite desetak minuta na 160, a potom sat vremena na 180.

Mogućnosti ukrašavanja također ostaju na maštu: tvrdo kuhana jaja možete staviti u centar, ali i ispeći ih zajedno s tijestom. 

 

 

Naslovnica Gastro