Mozaik Gastro

Tradicija sa Sicilije

Tajnu ove ukusne uskršnje torte samostanski svećenici stoljećima su ljubomorno čuvali: donosimo vam recept za njezinu čokoladnu verziju

Tradicija sa Sicilije

"Tintu e cu nun mancia a cassata a matina di pasqua" ili "jao onome tko ne jede Cassatu na uskršnje jutro" – kažu Talijani za popularnu tortu sa Sicilije, nezaobilaznu slasticu na njihovu blagdanskom stolu.

Cassata siciliana je tradicionalna sicilijanska torta na bazi kreme od ricotte, šećera, ribane čokolade i kandiranog voća, te biskvita Pan di Spagna. Tajnu njezina recepta stoljećima su čuvali svećenici, jer se ova slastica isprva jedino pripremala u sicilijanskim samostanima i jela isključivo na Uskrs.

Danas postoje različite inačice Cassate siciliane, no njezini temeljni sastojci su uvijek isti - sir ricotta, kandirano voće i lagani biskvit, a torta je najčešće prekrivena glazurom od šećera i ukrašena kandiranim voćem.

Uoči nadolazećeg Uskrsa donosimo vam recept njezine čokoladne verzije, kojega smo pronašli u jednoj talijanskoj kuharici:

BISKVIT

150 g brašna za dizana tijesta
25 g gorkog kakaa
1 žličica praška za pecivo
175 g omekšanog maslaca
175 g smeđeg šećera
3 jaja

Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijte u zdjelu i promiješajte. Postepeno dodajte maslac, šećer i jaja i miksajte sve dok smjesa ne postane kremasta. Okrugli kalup za torte promjera 18 cm namažite maslacem, prebacite kremu i stavite peći na 190 Celzijevih stupnjeva oko 30-40 minuta. Kad je biskvit pečen ohladite ga i prerežite kako bi dobili tri kore.

KREMA

450 g ricotte
100 g ribane čokolade za kuhanje
120 g šećera
3 žlice vina Marsala (vrsta sicilijanskog desertnog vina)
60 g komadića kandirane naranče
25 g listića badema

UKRAS

šećer u prahu
ribana čokolada
gorki kakao

Izmiješajte ricottu sa šećerom, sitno ribanom čokoladom i vinom Marsala dok ne dobijete finu kremu. U nju dodajte kandiranu naranču i listiće bademe listiće, te opet dobro izmješajte.
Prvi i drugi dio biskvita premažite kremom, poklopite ih trećim dijelom, kojega ćete na koncu posuti šećerom u prahu i gorkim kakaom, a njegovu sredinu ispuniti grubo ribanom čokoladom.

SAVJET

Tortu dobro ohladite – mora odstajati u hladnjaku osam sati, ili, još bolje, cijelu noć.

Naslovnica Gastro