Mozaik Gastro

S LJUBAVLJU

Odlučila je napustiti Rusiju i u Splitu otvoriti slastičarnicu: donosimo recepte njezinih kolača koji su oduševili Splićane

S LJUBAVLJU

Kurniki, rusko pecivo s piletinom, piroška punjena lososom ili gljivama, pirog, palačinke s kavijarom, vatruška punjena sirom, kriška medene torte, cinabona, sva ova fina jela možete isprobati u Poslastici Ruskinje Tatjane Grebneve.

Slastičarnu je Tatjana otvorila u Splitu prošle godine, baš kao i onu u Solinu.

- Prije nekoliko godina sam zbog posla došla u Hrvatsku. Svidjelo mi se i kada su moji sinovi odrasli, odlučila sam doći živjeti u Split i ovdje stvoriti novi početak - kazala je Ruskinja.

U početku je radila samo torte i kolače, a sada dodaje i nove recepte.

- Imamo 17 vrsta torti sa različitim okusima i vrstama kreme i biskvita. Meni osobno najdraža je torta sa voćnim okusima: torta od višanja, frutti jogurt torta, torta istočna bajka.

- Mogu reći da je Split odmah prihvatio rusko slatko, a tko proba moje kolače i torte, uvijek izađe zadovoljan jer radimo kvalitetno i s dušom – zaključila je slastičarka.

 

Torta od oraha

BISKVIT:
5 jaja
150 g šećera
50 g ulja
6 g praška za pecivo
125 g brašna
25 g oraha

KREMA:
500 g šećera
15 g vanilin šećera
3 jaja
300 g mlijeka
7,5 g alkohola

POSTUPAK:
Postupak za ovu tortu je isti kao i za Prašku čokoladnu tortu.

 

Kolač sa šumskim voćem

TIJESTO:
480 g brašna tip 550
480 g brašna tip 400
240 g šećera
4 jaja 4
205 g koncentrata masla
300 g margarina
30 g majoneze
2 g sode bikarbone
2 g praška za pecivo

POSTUPAK:
Margarin, maslo i šećer izmiksati dok se šećer ne rastopi. Postepeno dodavati jaja i majonezu. Nastaviti miksati. Dodati brašno sodu i prašak. Sve pomješati.

NADJEV:
200 g šumskog voća
20 g gustina
1 čep Maraskina
2 dcl vode
10 g vanilin šećera
20 g šećera

KREMA:
2 bjelanjka
100 g šećera
10 g vanilin šećera
korica i limunov sok
20 g oštrog brašna
360 g milerama

POSTUPAK:
Tijesto rasporediti i staviti u kalup, peći 5-10 minuta na 190c dok ne dobije bež boju.
Nadjev:
Škrob, maraskino, vodu, vanilin šećer i šećer staviti kuhati. Kada prokuha dodati šumsko voće i još malo skuhati.
Krema:
Bjelanjak, šećer i vanilin šećer pjenasto istući dok se šećer ne rastopi. Dodati sok, koricu, oštro brašno i mileram. Sve skupa izmiksati. Na pečeno tijesto staviti sloj kreme i nadjeva od šumskog voća. Staviti peći još 5-10 minuta.

 

Kolač od jabuke

SIRUP:
15 g marmelade od marelice
0,5 dcl vode
4 srednje jabuke

KREMA:
2 žumanjka
2,5 dcl slatkog vrhnja
60 g šećera
10 g vanilin šećera
20 g škroba

POSTUPAK:
Žumanjak, šećer i vanilin šećer istući dok se šećer ne rastopi.
Dodati vrhnje i škrob. Sve skupa pomješati i staviti na pečeno tijesto. Jabuku isjeći na kriške i složiti na piti i staviti peći. Kada se ispeče namazati sa mermeladom od marelice.

Naslovnica Gastro