Mozaik Gastro

Zamirisat će cijelo susjedstvo

Hvaljena splitska slastičarka otkriva jednostavan recept za najukusniju sirnicu. Evo na čemu nikako ne smijete štedjeti!

Zamirisat će cijelo susjedstvo

Budimo iskreni, sa sirnicama iz domaće radinosti se nikada ne zna. Koji puta se ne dignu, ponekad nisu dovoljno sočne ili su previše rahle, zna se dogoditi i da im se pupa ne žuti onako primamljivo.

Najgore su one čije se tijesto gruda se ili im se vlaknasto razvlači nalik sestrinskom kolaču, božićnom panettoneu. Ali možda su ipak najgore one što su posve spljoštene, više nalik velikim palačinkama nego slatkom uskrsnom kolaču.

Ruku na srce, za pripremu sirnica treba imati i vremena i toplu kužinu, i puno volje, ljubavi i optimizma. Mnoge domaćice zato radije biraju lakše riješenje, kupovinu koja rješava sve te slatke muke. Ali imamo mi lijeka, recept mlade, ali vrlo iskusne i hvaljene splitske slastičarke Dragane Juričko, s kojim će vam kuća baš slatko uskrsno zamirisati. Ovoga puta sirnice će vam uspjeti milijun posto.

Sastojci:

10 žumanjaka
5 bjelanjaka
350g šećera
170g masla
korice od 3 neprskane naranče i limuna
50 ml likera od ruže
70 ml kruškovca
70 ml maraskina
50 ml ruma
1200g brašna
150g svježeg kvasca
70ml mlijeka
malo soli

Priprema:

Mlijeko lagano zagrijati i u njega dodati svježi kvasac, pola žličice šećera, te ostaviti na sobnoj temperaturi dok se kvasac ne aktivira. Žumanjke sa šećerom dobro izraditi ručnim mikserom, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.

Silikonskom špatulom lagano umiješati otopljeni maslac, dignuti kvasac, korice agruma, sve arome u tekućem obliku, malo soli i na kraju umiješati tučeni bjelanjak. Dodavati brašno malo po malo. Smjesu ostaviti na sobnoj temperaturi 12 sati. Lagano premiješati tijesto i formirati ga u kugle željene veličine. Staviti kugle na masni papir i ostaviti ih na toplom mjestu pokrivene krpom dok ne udvostruče volumen. Kugle zarezati škarama, premazati bjelanjkom, te ih posuti razmrvljenim šećerom u kocki. Peći na 150 stupnjeva oko 30 minuta.

Dobar savjet zlata vrijedi stoga počujte: za dignutu, meku, sočnu sirnicu, ne smije se štedjeti na jajima, tijesto svakako treba dizati dva puta, i okolna temperatura mora biti od 28 do 30 stupnjeva.

Naslovnica Gastro