Mozaik Gastro

novinarka s kuharskim iskustvom

Simpatična Željka, članica žirija u 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', otkriva male tajne o dobroj spizi

novinarka s kuharskim iskustvom

Dok je kao članicu žirija gledamo u RTL-ovoj emisiji Tri, dva, jedan – kuhaj!, većina zasigurno misli kako je Željka Klemenčić, kao i njezini sudački kolege Ivan Pažanin i Tomislav Špiček, došla iz profesionalnog kuharskog miljea. Stvara takav dojam zbog lucidnih komentara, preciznih pitanja, pomno pojašnjenih kritika, pozamašnog znanja zbog kojeg većina gledatelja s punim pravom misli kako i ona nosi titulu jednog od hrvatskih chefova.

Da je to pitanje na kvizu pali bi kao zrele kruške; Željka je, naime, novinarka i urednica. Već se deset godina bavi tim poslom, dobar dio vremena u velikim hrvatskim medijima.

Bila je urednica u Playboyu i Jutarnjem listu, pokrenula je i uređivala magazin Dobra hrana. A zadnje četiri godine kao freelancer izdaje i uređuje svoj magazin Mrvica, za ljude kojima je hrana više od hrane. Zapravo, važan dio cijelog životnog stila i svjetonazora. Evidentno kuharsko znanje dolazi i iz činjenice kako je, kaže, barem jedno sedam godina usmjerena uglavnom na teme iz gastronomije. Ali u najširem smislu, od prirodnog uzgoja i održive proizvodnje do suvremenih prehrambenih fenomena.

- Ne svrstavam sebe u kategoriju profesionalke u kuharstvu, ne bi mi to ni palo na pamet. Kuhati za svoju obitelj i prijatelje, i raditi u kuhinji 10 sati dnevno dvije su sasvim različite stvari. Ja sam samo zainteresirani entuzijast, kuham isključivo iz gušta. A kako se svaki dan mora jesti, kuham svaki dan, ali uglavnom nešto bezobrazno jednostavno. Jedino se vikendom malo razmašemo – kaže Željka.

Nisam odgajana za kuharicu

Našu sugovornicu opet ćemo gledati u RTL-ovom natjecateljskom showu Tri, dva, jedan – kuhaj!. U četvrtoj sezoni će se za nagradu od sto tisuća kuna i laskavu titulu najboljeg amaterskog kulinarskog para boriti 20 kandidata, podijeljenih u deset ekipa. Žiri će opet imati pune ruke posla, u bodovanju njihovih plusova i minusa pomoći će im i njihovo obilno znanje. Pitali smo Željku kada se zapravo i sama uhvatila kuhače, i ima li običaj pripremati zimnicu?

- Nisam odgajana za kuharicu, mama u tom smislu nije željela biti tradicionalna. Došla sam na faks a da nisam znala ćušpajz skuhati. Nije mi to tada bilo važno ni zanimljivo. Ali baš zbog toga što nisam morala, imala sam slobodu zainteresirati se bez opterećenja. Pomalo sam se zaljubila u kuhanje kada sam skužila kako je to jedna lijepa, zabavna i smislena aktivnost. Ona koja okuplja i usrećuje ljude. A što se tiče zimnice, radim je prema raspoloženju. Ne svake godine isti repertoar – nikad ne radim puno jer ne volim da mi nešto stoji i poslije se baca. Obožavam domaći ajvar i kisele krastavce, a rijetko kuham pekmeze, jer i ovo što dobijem ne stignem potrošiti. Nismo sladokusci – pojašnjava.

Željka je i pokretač web magazina Mrvica s tiskanim izdanjem za pretplatnike, projektom koji je lani napunio četiri godine. Krenuo je kao digitalno izdanje, kasnije je došao i tisak, a do sada je objavljen 31 broj. U tom magazinu Željka i dalje veliki dio posla radi sama, piše, kuha i stilizira hranu. Tijekom godina, veli, oko Mrvice se okupio mali, ali srčani tim stalnih suradnika, fotografa, dizajnera, ilustratora i novinara. Redom vrhunskih profesionalaca strastvenih oko teme dobre hrane.

- Objavili smo i svoju kuharicu “Mrvica svaki dan”, koja okuplja recepte iz prvih godina magazina, a redovito surađujem i na različitim drugim projektima. Kao nezavisni autor bavim se proizvodnjom sadržaja za sve vrste medija, od printa do televizije. Obilazim li restorane? Ne na dnevnoj bazi, jer najviše volim jesti kod kuće. Ali zbog prirode svoga posla obiđem većinu zanimljivih i važnih hrvatskih restorana – priča.

Hrana je dio svjetonazora

Snimanje emisija u RTL-ovom studiju trenutno joj oduzima dosta vremena jer traje od jutra do mraka, tako da je hobije za neko vrijeme morala ostaviti sa strane. S obzirom na to da joj je slobodno vrijeme jako važna stavka, kaže kako joj savršeno odgovara freelancerski život. Život bez rutine i monotonije. A kada ima dovoljno vremena, tada sadi u vrtu, hoda, radi jogu i qigong… Veli da može puno biti sama a da joj nikad nije dosadno.

- Hrana je dio svjetonazora, ona utječe na kvalitetu našeg života, ne samo na zdravlje, nego i na naše emocije i misli. Doručak ili večera savršena su prilika da u svakom danu doživimo nešto lijepo, i podijelimo to s ljudima koje volimo – pojašnjava.

Kroz dosadašnje tri natjecateljske sezone showom se prošetao priličan broj kandidata. Bilo je tu iskrenih zaljubljenika u kuhanje, talenata koji su nakon ovoga ostvarili zavidnu karijeru. Ali i ljudi koji su došli zbog nekih drugih namjera. Mi, kao gledatelji, stav, određeno mišljenje o njima stječemo kroz onih sat, sat i pol trajanja jedne emisije. No kako ih doživljava netko od žirija tko ih prati intenzivnije, to je već pitanje za njegovu članicu.

- Ljudi se prijavljuju iz različitih pobuda. Neke stvarno zanima kuhanje i žele nešto naučiti. Neki zbilja imaju talenta, a neki se prijave za show jer se žele vidjeti na televiziji. Svake godine bude miks svega. A ako me netko pita za savjet vezan uz kuharstvo, posebice kuhar početnik, tada bih zasigurno kazala da se opusti. Uči se na greškama, u hodu. I svakako bih savjetovala da uloži u dobre namirnice, to je pola posla – kaže Željka.

Nekoliko brzopoteznih:

Što je najvažnije u kuhanju?
Dobra namirnica
Najveći dosadašnji kulinarski uspjeh?
Ne pamtim ništa posebno
Najveći gaf?
Također, sve u rok službe
Kuharsko pomagalo koje nikome ne bi posudili?
Nisam posesivna, ali, načelno, noževi se ne posuđuju
Najskuplje kuharsko pomagalo?
Ne skupljam skupe gadgete
Što vas nervira u kuharstvu?
Egomanijaci
Slatko ili slano?
Slano
Trlje ili šaran?
Trlje
Pečeno ili lešo?
Oboje
Umjereno ili jače začinjeno?
Masnije
Najpotrebniji začin?
Sol, naravno
Domaći kuhar kojeg iznimno cijenite?
Mnogi
Najdraže jelo?
Sve grahorice na žlicu. Recimo, sočivo od graha, slanutka, ječma i kukuruza
Što uvijek imate u frižideru?
Domaća jaja i maslac, slavonsku slaninu, grincajg i kefir

 

Naslovnica Gastro