Mozaik Gastro

"Vino u sridu"

Nazdravite u Muzeju grada svake srijede!

Svaki put će se prezentirati drugi dalmatinski vinar, a dvojac sommeliera Siniša Koceić i Alen Gulan predstavit će bisere iz dalmatinskih vinograda i konoba

U slavu dalmatinskih vina tijekom cijelog ljeta svake srijede u lijepom prostoru dvorišta Muzeja grada u Papalićevoj ulici na korak, dva od Peristila događa se "Vino u sridu", okupljanje ljubitelja dalmatinskih vina i novih znanja o vinu.

Svake srijede u prostoru koji kamenim spomenicima svjedoči o dugoj povijesti našega grada tijekom cijelog dana sa svojim vinima gostuje drugi dalmatinski vinar, koji često i osobno dođe promovirati svoje proizvode, a dvojac sommeliera Siniša Koceić i Alen Gulan predstavljaju bisere iz dalmatinskih vinograda i konoba. Koceića i Gulana mnogi će prepoznati kao voditelje izuzetno posjećene Vinske škole na nedavnom Vinskom podrumu održanom u Dioklecijanovim podrumima u organizaciji naše novinske kuće.

Uz podršku gradske Turističke zajednice i Narcise Bolšec Ferri, ravnateljice Muzeja grada Splita, realizirali su zanimljivu ideju o spoju kulture, vina i povijesti, sve u svrhu promocije upravo dalmatinskih vina.

– Upravo u ovom dvoru Muzeja, gdje se odvija "Vino u sridu", od 1910. do 1940. godine radila je gostionica koja se zvala "Krčma P. Laura". Tu su se, kako piše u knjizi o povijesti Muzeja grada, okupljali Bacchovi zaljubljenici u dobru kapljicu. Ravnateljica nam je puno pomogla i izišla u susret u ovom projektu promocije dalmatinskih vina – ističu Siniša Koceić, ujedno i vlasnik agencije "vino.like", i Alen Gulan, školovani savjetnik za vino.

Samo dalmatinska vina

– "Vino u sridu" promocija je samo dalmatinskih vina. Želimo promovirati vina naših sorti i domaće vinare, a posebno one koji baš i nemaju prilike predstaviti se javnosti. Puno je u Dalmaciji autohtonih sorti, neke su skoro izgubljene, mnogi vinari su zaljubljenici i dali su truda da ih spase, ali on je mali vinar, uspio je to proizvesti, dobro mu je vino, stavio ga je u butelju i njemu nije lako boriti se s velikim vinarijama i doći na tržište. Misija i nas dvojice i ovog projekta je da im pomognemo da ispričaju svoju priču široj publici – kažu naši sugovornici.

"Vino u sridu" ugošćava tako vrhunskog hvarskog vinara Ivu Carića i njegov čuveni Ploški plavac, najpoznatiju imotsku vinsku kuću Grabovac, koja predstavlja, među ostalim, i prvi autohtoni trnjak, vinariju "Pilač" iz Vrgorca s vrgorskom zlataricom, izvrsne babiće primoštenske vinarije "Županović"... Prošle srijede gostovao je mladi kaštelanski vinar Anton Kovač sa svojim vrhunskim plavcima i crljencima kaštelanskim "Putalj".

– K tome, koncipirali smo "Vino u sridu" kao priču i vinsku edukaciju koja će biti što bliža običnim građanima koje vino zanima, ali su uplašeni tim "vau" sommelierima i velikom "mistikom" oko vina. Tako će cijelog ljeta svake srijede jedan naš mali dalmatinski vinar imati promociju svojih vina cijeli dan od 10 sati do 22 sata.

Ulaznica uključuje kušanje svih vina i susret s ljudima iz te vinarije, ali i mogućnost kupnje tih vina po cijenama po kojima ih vinar prodaje u svom podrumu. Posjetitelji se onda mogu odlučiti hoće li na vođenu degustaciju uz dodatnu naknadu koja je na rasporedu svaki puni sat i traje od 20 minuta do pola sata, a ako je atmosfera dobra i duže. Dogovorili smo se i da dvoru najbliži restorani imaju po popularnoj cijeni taj tjedan baš ta vina, pa ako se ljudima svide da im možemo preporučiti gdje ta vina mogu popiti i nešto dobro pojesti – dodaje Koceić.

Lasina i plavina

"Vino u sridu" sutra predstavlja drniški OPG Skelin, koji na kušanje donosi svoje kupaže lasine i plavine, pošipa i maraštine, merlote...

A timbar Dalmacije Koceić i Gulan namjeravaju učiniti još zanimljivijim:

– Planiramo uz vina u ovom prostoru promovirati i vrhunska dalmatinska maslinova ulja i njihove autore, najbolje okuse i mirise Dalmacije.

 

Naslovnica Gastro