Mozaik Gastro

slatko i zdravo

Blagdanske slastice u kojima možete uživati bez imalo grižnje savjesti

slatko i zdravo
Zašto ove godine u blagdanskim slasticama ne biste uživali bez imalo grižnje savjesti? O da, moguće je jesti slatko i zdravo, a mi smo za vas odabrali nekoliko recepata kojima neće odoljeti ni najveći sladokusci.

Zamijenimo li šećer medom, margarin kokosovim maslacem, a kupovni džem slasnim pireom od sušenih datulja, blagdanski deserti postat će samo još ukusniji, a neće ostaviti traga na vašoj liniji.

Stoga se ove godine nakon (pre)obilnog božićnog ručka slobodno počastite kolačićem više i svim čulima uživajte u slatkim okusima i mirisima blagdana!


Zdravi linzeri s kokosom



Sastojci:

110 g maslaca
1 jaje
1/4 šalice meda
3/4 šalice kokosovog brašna
korica od 1/2 limuna
1 žličica sode bikarbone
10 sušenih datulja

Priprema:

U posudi izmiješajte omekšali maslac i med, dodajte jaja te sve skupa pjenasto izmiksajte. Neprestano miješajući dodavajte žlicu po žlicu brašna, te na kraju limunovu koricu i sodu bikarbonu.

Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela, oblikujte kugle i omotajte prijanjajućom folijom. Stavite tijesto na desetak minuta u hladnjak.

Nakon vađenja iz hladnjaka, ostavite tijesto nekoliko minuta na sobnoj temperaturi te oba komada na pobrašnjenoj površini razvaljate na debljinu od pola centimetra.

Pomoću posebnih kalupa izrežite željene oblike od tijesta, premažite ih istučenim bjelancem te pecite na najvišoj temperaturi 7 do 9 minuta.

Datulje u međuvremenu prerežite napola te ostavite najmanje pola sata u vodi da omekšaju. Potom ih ispasirajte u glatki pire.

Kada je tijesto ispečeno, kolačiće mažite pireom od datulja te svakoga preklopite drugim kolačićem. Gotove linzere posipajte šećerom u prahu.

Cheesecake s malinama (bez šećera)



sastojci:

podloga:

120 g zobenih keksa (Grancereale ili homemade zobeni keksi)
2 žlice sitnih zobenih pahuljica
50 g maslaca

krema:

500 g svježeg sira
1 čvrsti jogurt
3 jaja
3 žlice meda
3 žlice limunovog soka

preljev:

2 žlice limunovog soka
2 šalice (200 g) malina
stevia ili neki drugi zaslađivač po potrebi

Priprema:

Kekse sameljite u sitne mrvice te ih pomiješajte sa zobenim pahuljicama i rastopljenim maslacem. Dobivenu smjesu istresite u kalup za tortu, poravnajte i utisnite u kalup.

Za kremu, svježi sir smiksajte u glatku masu te mu dodajte jogurt, 1 cijelo jaje, 2 žumanca, med i sok limuna. Kratko miksajte dok smjesa ne postane jednolična. U drugoj posudi istucite 2 bjelanca u čvrsti snijeg te ih lagano miješajući dodajte u mješavinu sira.

Gotovu smjesu izlijte na pripremljenu podlogu u kalupu za pečenje te pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 30 minuta kolač prekrijte aluminijskom folijom, smanjite pećnicu na 160 stupnjeva te pecite još 45 minuta.

Kada je kolač gotov ostavite ga pola sata da se hladi u izgašenoj pećnici, a kada se potpuno ohladi, premjestite ga u hladnjak, najmanje 12 sati prije posluživanja.

Za preljev, 1 šalicu malina i žlicu meda kuhajte na srednjoj temperaturi 6 do 8 minuta. Dok je još vruće, procijedite borovnice i ostavite sok. Ostatak borovnica pomiješajte sa sokom limuna te dodajte soku od borovnica, po želji zasladite stevijom ili nekim drugim zaslađivačem.

Potpuno ohlađeni kolač izvadite iz kalupa te prelijte umakom od malina.

Božićni muffini s bananom



sastojci:

2 banane
1/2 šalice maslaca od kikirikija
3 velike žlice meda
1 jaje
1 žličica praška za pecivo

za ukrašavanje:

šarene slamke
jestive boje i perlice za dekoraciju

priprema:

Sve sastojke pomiješajte u blenderu te smjesi po želji dodajte komadiće tamne čokolade. Uspite u kalupe prigodnih oblika te pecite na 280 stupnjeva oko 10 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.

Gotove muffine izvadite iz kalupa i pustite da se ohlade te ukrasite na način prikazan na fotografiji.
Čokoladne snježne kapice



sastojci:

1/2 šalice kakaa u prahu
1/2 šalice šećera od šećerne trske
1/2 šalice stevije za pečenje
1/4 šalice kokosovog ulja
1 jaje
2 bjelanca
1 žličica vanilije
1 šalica zobenog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice soli
1/2 šalice šećera u prahu

priprema:

U velikoj zdjeli mikserom lagano izmiješajte kakao prah, šećer od šećerne trske, steviju i kokosovo ulje. Dodajte cijelo jaje te ponovno dobro izmiješajte. Na kraju dodajte dva bjelanca i vaniliju te miješajte dok ne postignete jednoličnu smjesu.

U drugoj zdjeli pomiješajte zobeno brašno, prašak za pecivo i sol te dobivenu smjesu dodajte u smjesu s kakaom.

Dobiveno tijesto oblikujte u kuglu, omotajte prijanjajućom folijom te ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata.

Ohlađeno tijesto ostavite nekoliko minuta na sobnoj tempraturi pa ga kidajte na komadiće približno jednake veličćine i oblikujte kuglice. Dobivene kuglice uvaljajte u šećer u prahu i pecite na 180 stupnjeva desetak minuta, dok kolačići ne počnu pucati po površini.

sd, foto: shutterstock










Naslovnica Gastro