Mozaik Gastro

SLATKO, A ZDRAVO

Evo recepta za sjajnu blagdansku tortu, bez maslaca, jaja, bijelog brašna i šećera...

SLATKO, A ZDRAVO

Kada je u pitanju raw food pokret u Hrvata, Mihaela Devescovi je definitivno ime broj jedan. Njezini recepti ukoričeni su već u dvije uspješne knjige, internetski portal koji uređuje već je duže vremena inspiracija brojnim gastroavanturistima željnima novih, drugačijih, zdravih i ukusnih veganskih recepata, a mnogi pobornici zdrave prehrane rado pohode i njezine radionice kako bi iz prve ruke od Mihaele naučili tajne iz raw food kuhinje.

Mihaela je nedavno održala jednu takvu radionicu i u Splitu, no budući da je odnedavno krenula i u proizvodnju hrane, s nekoliko šoping punktova, stanovnici naše regije sada imaju priliku trajno se "družiti" s Mihaelom.

Hobi kao posao

Hobi spremanja ukusne, a zdrave hrane uspjeli ste pretočiti u dodatni posao. Kako vam je to pošlo za rukom?

- Kad sam krenula s radionicama sirove hrane, većina polaznika raspitivala se o mogućnosti kupnje torti, kolača i ostalih proizvoda na maloprodajnim mjestima. Na početku, primarna aktivnost kojom sam se bavila bile su radionice, a tek unatrag nekoliko mjeseci krenuli smo s prodajom slastica na prodajnim mjestima naših partnera.

Od početka smo postavili visoke standarde u pogledu kvalitete sirovina koje koristimo, kao i prepoznatljivosti naših proizvoda kroz priče na web-stranicama sirovahrana.hr i zdravetorte.hr. Trenutačno na društvenim mrežama imamo više od 30 tisuća pratitelja, a većina kontakata i narudžbi rezultat su preporuka zadovoljnih sudionika radionica i kupaca naših proizvoda, kao i aktivnosti na društvenim mrežama.

Pretpostavljam da je bilo dosta posla oko podizanja portala i oko pisanja kuharice, ali vaš nedavni odlazak u proizvodnju sigurno je donio i neke nove izazove. Koje su uopće najveće prepreke za osobu koja u Hrvatskoj želi krenuti u proizvodnju zdrave hrane?


- Posla je bilo jako puno jer stranica nije sama sebi cilj, već je potrebno redovito objavljivati nove recepte i imati zanimljiv sadržaj kako bi se posjetitelji redovito vraćali. Pisanje kuharice trajalo je gotovo godinu dana, a najsloženiji dio priče bile su fotografske sesije kada bismo u jednom vikendu znali pripremiti i više od 50 različitih jela.

Prepreka ima dosta, ali pravila su prilično jasna, tako da uz stručnu pomoć i razumijevanje zahtjeva koji se postavljaju pred proizvođače, dozvole možete dobiti u kratkom roku. Naravno, dozvole za rad tek su početak, a nakon njih kreće prava borba na tržištu.

Kako ocjenjujete domaće tržište? Koliko su naši ljudi skloni ovakvoj prehrani? Je li ona, kako se često može čuti, svojom cijenom rezervirana isključivo za osobe bolje platežne moći?


- Domaće tržište raste iz godine u godinu, primijeti se da sve više ljudi počinje razmišljati o hrani koju jede i voditi brigu o zdravoj prehrani. Procjenjuje se da je oko 2 posto vegana, a sirovojelaca je možda nekoliko stotina u cijeloj Hrvatskoj. Smatram da je takav način prehrane dostupan većini ljudi u našoj zemlji, pod pretpostavkom da jedu domaće sezonske namirnice.

Za primjer možemo usporediti brzi doručak većine ljudi, a to su pekarski proizvodi koji stoje od 8 do 10 kuna. Za taj iznos moguće je pojesti od 2 do 3 organske jabuke za koje smatram da su zdraviji doručak u odnosu na pecivo ili fastfood.

Sve više putujete Hrvatskom držeći kuharske radionice. Jeste li primijetili neke regionalne razlike u odnosu prema veganskoj, raw food, vegeterijanskoj i drugim oblicima alternativne prehrane?


- Primjetno je da su jadranske regije, uz Zagreb, puno više upućene u mogućnosti i prednosti ovakve prehrane pa većinu radionica održavam u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Dalmatinci hvale kolače

Odnedavno i Splićani mogu kušati vaše raw food torte. Kakve su prve reakcije?

- Prve reakcije su iznimno pozitivne i nadamo se da ćemo u bližoj budućnosti osigurati dostupnost naših torti na novim prodajnim mjestima. Dalmatinci su poznati kao veliki gurmani i raduju nas pohvale koje dobijamo za naše torte. Za sada naše torte možete probati u Solinu, u dućanu zdrave hrane "Eko Svijet".

Kako ste došli do recepta za tortu koju nam danas predstavljate? Po čemu je ovaj desert poseban? Uz kakvu bi prigodu bio idealan?

- Recept je nastao u glavi. Prva torta je bila klasična čokoladna i tada sam počela eksperimentirati s novim okusima. U jednoj prilici pokušala sam povezati čokoladu i naranču i nastala je torta koju danas predstavljamo. Ova torta posebna je po svom sastavu kao i sve ostale naše torte jer ne sadrži brašno, jaja, bijeli šećer, maslac ili margarin, mlijeko kao ni umjetne arome.

Okus naranče dobijamo pomoću cijeđenog soka od naranče. Komad ove torte odlično ide uz jutarnju kavu, večernji čaj ili kao desert nakon ručka.

Za kraj, otkrijte nam, vašu kulinarsku filozofiju kada su u pitanju torte.

- Filozofija je jednostavna i iskrena - ponuditi torte od zdravih namirnica koje svojim okusom otvaraju sasvim nove perspektive kada je riječ o desertima. Mnogi ljudi ni danas ne vjeruju da je moguće napraviti tortu bez brašna, jaja, bijelog šećera, maslaca ili margarin, odnosno bez mlijeka ili vrhnja i bez upotrebe pećnice. Ipak, kad probaju naše torte, pozitivno se iznenade.

SINIŠA JOVIĆ, FOTO: BERISLAVA PICEK/EPH

Torta od naranče i čokolade

Sastojci za koru:
- 2 šalice badema
- 2 žlice kokosova ulja
- 2 žlice agava sirupa
- 3 žlice kakaa

Sastojci za kremu:
- 3 šalice indijskih oraščića
- 3/4 šalice soka od naranče
- ribana korica od 2 naranče
- 3 žlice kokosova ulja
- 1/2 šalice tekućeg zaslađivača

Postupak:
Da biste dobili koru, najprije bademe sameljite u brašno, a potom dodajte i ostale sastojke te sve dobro izmiksajte u multipraktiku. Smjesu rukama utapkajte u kalup za torte te je odložite u hladnjak na nekoliko sati da se stvrdne. Sve sastojke za kremu smiksajte u blenderu do glatke mase koju potom dolijte u kalup te vratite u zamrzivač na sat-dva, a zatim stavite u hladnjak.

Naslovnica Gastro