Mozaik Gastro

U IŠČEKIVANJU BOŽIĆA

Splitski gastroadvent u znaku belgijske kuhinje

U IŠČEKIVANJU BOŽIĆA

Učenice splitske Turističko-ugostiteljske škole pored svog rada - jaslica od krokanta i marcipana

Restoran "Augubio Congo" na splitskom Peristilu bio je domaćinom ovotjednog Gastroadventa u Splitu, te dakako paljenja adventske svijeće.

Događaj je prošao u znaku nacionalnih jela belgijske kuhinje i vrhunskog piva, koje je promovirao "pivski sommelier" Andres Radoux, Belgijanac.

Čast je pripala radijskim novinarima iz Splita, a tradicijski obred u vizualnom smislu uveličale su i slatke jaslice postavljene u predvorju "Augubija"; rad su, naime, učenika Turističko-ugostiteljske škole iz Splita, predvođenih profesoricom slastičarstva Cvitom Lolić, a izrađene - poput kućice iz bajke - od krokanta i marcipana.

Pivska nota

Cijeli događaj bio je nadahnut, osim duhom nadolazećeg Božića, još i - bademom; tako je Olja Martinić, poznata nutricionistica i "spiritus movens" Gastroadventa, podsjetila na blagotvornosti te drevne mediteranske biljke (točnije, njezinih plodova), a kušala su se i ukusna belgijska jela garnirana upravo bademom: pašteta od bakalara s bademima, tartar belgian blue goveda, domaći njoki u pestu od badema, rikole, parmezana i maslinova ulja, potom odležani, dugo kuhani obrazi belgijskog goveda s domaćim pljukancima, bezglutenska torta od badema, naranče i mascarponea te druge ukusne delicije sljubljene s adekvatnom, finom pivskom notom po preporuci belgijskog majstora, kojemu je pri komunikaciji s novinarima pomogao Gererd Denegri, počasni konzul Francuske u Splitu.

L. Go., FOTO: JAKOV PRKIĆ/EPH

Naslovnica Gastro