Mozaik Gastro

zeleni ponedjeljak

Ne volite špinat? Iskušajte ovaj egzotični recept pa još jednom promislite...

zeleni ponedjeljak
Iako je popularni crtić o mornaru Popaju i njegovoj ljubavi Olivi trebao biti mamac djeci koja poslovično ne vole okus špinata, u mom slučaju to uopće nije funkcioniralo.

I dok sam rado buljio u ekran prateći njegove zgode, kad je trebalo otvarati usta i gutati tu odvratnu gorku biljku nije pomagalo ništa, pa ni ono klasično emocionalno ucjenjivanje koje roditelji primjenjuju: “Jedna žlica za mamu, jedna za tatu...” Jedini odgovor koji su od mene dobivali bio je onaj: “Neću pa neću!”

Nije pomoglo ni tinejdžersko oduševljenje istočnjačkom filozofijom ahimse koje je, inače, rezultiralo odbacivanje mesa iz prehrane, odnosno drastičnim zaokretom prema različitom zelenilu, da se moj prijezir prema špinatu smanji.

U međuvremenu sam, dakako, doznao ne samo da ne postoji Djed Mraz, već ni da čudotvorna moć špinata koju je propagirao Popaj baš i nije posve utemeljena na znanstvenim činjenicama. Naime, cijeli koncept crtića bio je utemeljen na slučajnoj pogrešci njemačkog znanstvenika Ericha von Wolfa.

On je izostavio decimalnu točku zapisujući vrijednosti željeza koje sadrži špinat. Iako je utvrdio da u 100 grama špinata ima 3.5 miligrama željeza točka se nekako zagubila pa je rođen mit o Popajevim mišićima zbog nepostojećih 35 mg.

Ipak, špinat je još uvijek nutritivno vrlo poželjna namirnica. Štoviše, mnogi ga svrstavaju u skupinu tzv. superfooda jer pored željeza ima i mnoštvo drugih važnih nutrijenata, a niske je kalorijske vrijednosti. K tome, kalorije sadržane u špinatu u najvećem dijelu dolaze u obliku proteina.



Regulira glukozu

Ova biljka je izuzetno bogata kalijem, sadrži ga više i od banane. Jedna šalica skuhanog špinata ima čak 839 mg kalija, za razliku od šalice banane koja sadrži 539 mg kalija. Zbog toga je špinat namirnica koja utječe na smanjenje krvnog tlaka.

Pripisuje mu se i uloga u prevenciji raka jer klorofil u njemu ima efekt koji blokira kancerogeno djelovanje heterocikličkih amina. Zbog toga što je, kao i brokula, marelica, bundeva i mrkva, bogat beta-karotenom smanjuje rizik od pojave astme, a odličan je i u menadžiranju dijabetesa jer smanjuje razinu glukoze u krvi.

Neodoljiva kombinacija

Iako je bogat kalcijem, njegova iskoristivost nije toliko velika kao ona kod mlijeka i mliječnih proizvoda, naime iznosi oko 5 posto za razliku od 28 posto kod ovih drugih. Ipak taj kalcij uz vitamin K, koji također sadrži, čini špinat važnom namirnicom za očuvanje zdravlja kostiju.

Na zdravlje kose i kože utječu pak vitamini A i C koje špinat također sadrži, a magnezij iz špinata djelovat će na metabolizam, ritam srca te funkciju mišića i živaca.

Dakle, u špinatu je pregršt dobrih razloga da ga se zavoli, a meni je to pošlo za rukom tek kada sam otputovao u Indiju i probao njihovo jelo chole palak masala.

Naravno, ja sam ga prilagodio vlastitom ukusu, odnosno napravio svoju verziju i dodao sastojke koji inače nisu tipični za indijsku kuhinju, poput soja sosa i balzamičkog ocata, no bez obzira na to, obećavam, kombinacija odlično funkcionira, a kad dodate još i pečene rajčice, fuzija je jednostavno neodoljiva. Dobar tek!

Siniša Jović, foto: privatni album, shutterstock

Špinat sa slanutkom

Sastojci:

250 grama cherry rajčica
Maslinovo ulje
Smeđi šećer
Himalajska sol
250 grama slanutka
Repičino ulje
Jedna velika bijela kapula
Češnjak
Đumbir
500 grama špinata
Chilli
Curry
Gusti balzamički ocat
Soja sos

Postupak:

1. Operite cherry rajčice, posložite ih u vatrostalnu posudu nauljenu maslinovim uljem, pospite ih smeđim šećerom i himalajskom solju. Pećnicu zagrijet na 250 stupnjeva Celzija i pecite ih 15 do 20 minuta.

2. Skuhajte oko 250 grama slanutka.

3. U loncu na repičinom ulju ispirjajte jednu veliku bijelu kapulu, zatim dodajte četiri česna češnjaka, 2 cm sitno nasjeckanog đumbira te pržite još jednu minutu. Dodajte svježi špinat i skuhani slanutak te začine - chilli i žličicu curryja. Pospite jednom jušnom žlicom gustog balzamičkog octa te jednim decilitrom soja sosa (stoga nemojte dodavati sol jer je soja sos slan). Sve to pirjajte dvije do tri minute na jakoj vatri.

4. Tako pripremljenom jelu dadajte pečene cherry rajčice i poslužite dok je toplo.
Naslovnica Gastro