Mozaik Gastro

zeleni ponedjeljak

Jednostavno, fino i zdravo: isprobajte kanape sendviče s mediteranskim humusom

zeleni ponedjeljak
Slobodna Dalmacija se od samog starta priključila ovogodišnjoj akciji "Zeleni ponedjeljak" koju, kao dio šire međunarodne kampanje "Meatless Monday", u Hrvatskoj koordinira udruga "Prijatelji životinja".

A da "Zeleni ponedjeljak" ima sve više pristaša, svjedoči i odluka Grada Samobora da joj se priključi.

- Grad Samobor drugi je grad u Hrvatskoj koji je, nakon Zagreba, pružio pokroviteljstvo i podržao našu 30-tjednu kampanju. Potpisavši deklaraciju o "Zelenom ponedjeljku", gradonačelnik Samobora, gospodin Krešo Beljak, priključio je svoj grad ovoj akciji kojom se nastoji potaknuti građane da se barem jedan dan u tjednu hrane jelima od namirnica biljnoga podrijetla.

Tako će, s ciljem popularizacije zdrave i ukusne veganske hrane, gradonačelnik Samobora i njegovi uzvanici danas u 12.30 sati, u Gradskoj vijećnici u Samoboru, imati prigodu kušati ukusna jela i kolače bez ikakvih namirnica životinjskog podrijetla - kazao nam je Bernard Vjeran Franolić, koordinator kampanje.Kako doznajemo, pred uzvanicima će se naći grilani i pohani tofu te rolice od sejtana, a od slastica mađarice, čoko-kocke i kremasta slastica s jabukama te pokazna jela poput cordon bleu ili pohane rolice od sejtana punjene dimljenim tofuom, suhom rajčicom i mrkvom, kayu-sendvič, krostate s jagodama i druga jela proizišla iz ekološki certificiranog restorana Bio bistro "Zrno" koji, u suradnji s najstarijim hrvatskim ekološkim imanjem Zrno, kombinira namirnice najbolje kvalitete, sa svjetskim standardima u pripremi zdravih i ukusnih veganskih jela.

- Razlozi zbog kojih je Grad Samobor prihvatio "Zeleni ponedjeljak" kao dan kada će se građani poticati da barem jednom tjedno konzumiraju samo namirnice biljnoga podrijetla su višestruki. Prehrana namirnicama biljnoga podrijetla ima pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi, zaštitu životinja, očuvanje okoliša te socijalni status pojedinaca i društva.

Biljna prehrana smanjuje razinu kolesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka, dijabetesa i pretilosti. S druge strane, zbog proizvodnje namirnica životinjskoga podrijetla u velikim količinama krče se šume, iskorištava obradivo tlo, zagađuju vode i utječe se na efekt staklenika - napomenuo je Franolić.

Inače, ova kampanja pokrenuta je 2003. godine od strane Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, u SAD-u, a u svibnju 2009. grad Ghent u Belgiji postao je prvi neamerički grad koji se priključio kampanji.

Nedugo nakon toga, popularni Beatle Paul McCartney uveo je bezmesne ponedjeljke u Veliku Britaniju, a danas se kampanja provodi u 36 zemalja diljem svijeta.

Mi vam, pak, danas donosimo recept za brzo i fino jelo, idealno posebice ako nemate mnogo vremena za kuhanje, a pripremila ga je Anita Euschen, dok fotografiju potpisuje Maja Sokolean.

siniša jović

Kanape sendviči s mediteranskim humusom

Sastojci:

- 3 limenke slanutka

- 2 žlice maslinovog ulja

- 3 žlice soka od limuna

- 1 češanj češnjaka

- ½ žličice soli

- 3 žlice koncentrata rajčice

- bosiljak, origano

- 1 dl tople vode

- 2 francuza (po mogućnosti od tamnijeg ili integralnog brašna)

- masline, crne i zelene

- svježi peršin

- 1 sitno nasjeckana rajčica, polovice cherry rajčica

-  suhi biljni začini, komadići dimljenog tofua, crvena paprika u prahu, komadići mladog luka, sezam (crni, žuti), rotkvice narezane na šnite

Priprema:


1. Slanutak, maslinovo ulje, sok od limuna, češnjak, koncentrat rajčice, origano, bosiljak i vodu ubacite u blender i miksajte dok smjesa ne postane gusta.

2. Dodajte sol i miksajte još desetak sekundi.

3. Narežite kruh na tanke šnite i namažite ga humusom.

4. Dekorirajte po želji, primjerice, ukrasite kanape sendviče preostalim navedenim sastojcima.
Naslovnica Gastro