Mozaik Gastro

mala promjena za veliku stvar

Ukusan recept za Zeleni ponedjeljak: isprobajte pašticadu sa sejtanom

mala promjena za veliku stvar
Često nismo ni svjesni koliko malom promjenom možemo učiniti veliku stvar, a “Zeleni ponedjeljak” je najbolji primjer za to – kaže Bernard Vjeran Franolić, koordinator kampanje i član udruge Prijatelji životinja, koja ju je pokrenula radi senzibiliziranja javnosti o važnosti bezmesne prehrane, odnosno pružanja pomoći svim zainteresiranima koji žele poboljšati svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom (barem) jedan dan u tjednu na prehranu temeljen jedino na namirnicama biljnoga podrijetla.

“Zeleni ponedjeljak” počinje se obilježavati od danas, a ideji se pridružuje i Slobodna Dalmacija tako što će objavljivati, u 30 idućih ponedjeljaka, veganske recepte kao inspiraciju za one čitatelje koji bi voljeli unijeti promjene u svoj stil prehrane. Kampanja je inače nastala po uzoru na međunarodnu kampanju “Meatless Monday”, koja se provodi u više od 30 zemalja svijeta.

– Prelaskom na veganstvo barem jedan dan u tjednu, ne samo da izravno utječemo na smanjenje potrošnje životinjskih proizvoda, odnosno zaštitu životinja i okoliša, već stvaramo i dobre temelje za nove životne navike koje će poboljšati naše zdravlje – poručuje Franolić.



Akciju je podržao i Branimir Dolibašić, dipl. ing. nutricionist, koji i s aspekta struke preporučuje ovaj “eksperiment”.
– “Zeleni ponedjeljak” je dan kada bismo mogli tijelo odmarati od mesa i životinjskih proizvoda, uključujući ribu, jaja i morske plodove, odnosno industrijske prerađevine proizvoda životinjskog podrijetla.

Možemo bez straha jedan dan birati žitarice, biljne plodove, gljive, povrće i voće u prehrani, znajući da to ne znači sebi uskratiti ono što nam je potrebno, nego upravo suprotno – olakšati tijelu kapacitete detoksikacije, dopuniti profil unosa korisnih fitokemikalija biljaka i rasteretiti probavni trakt. Ponekad manje znači više.

No, posvetiti se planiranju prehrane za “Zeleni ponedjeljak” znači više od promjene jelovnika. Znači jačati svijest o potrebi činjenja više zdravih izbora za sebe, ali i dati pozitivan doprinos očuvanju okoliša, poručio je Dolibašić.
A zašto baš ponedjeljak i što je s utorkom, pitali smo “Prijatelje životinja”.

– Za većinu ljudi ponedjeljak je kao početak tjedna idealan za promjene. Istraživanja pokazuju da nam je lakše održati promjene ponašanja ako ih započnemo u ponedjeljak.

Ako, pak, sa “Zelenim ponedjeljkom” uvidite sve prednosti ovog načina prehrane te se počnete osjećati zdravije i sretnije, prirodno je da ćete se zapitati zašto se ne biste tako osjećali i ostalih dana u tjednu. Odluka je samo na vama – kazao nam je Bernard Vjeran Franolić, a u tim odlukama od pomoći bi vam mogli biti recepti koje su pripremile Anita Euschen i Nikolina Plenar, a snimila ih Maja Sokolean. Dobar tek!


PAŠTICADA SA SEJTANOM

Sastojci

(za 4 osobe)

Marinada za sejtan:

- 3-4 žlice umaka od soje, 2-3 žlice maslinova ulja, 4 češnja češnjaka narezanog na manje komadiće, 2 žlice octa, ružmarin, papar, klinčići, nekoliko listova lovora

-  400-500 g sejtana, 100 g dimljenog tofua, 1 veći luk, 2-3 mrkve, 1 korijen peršina, komadić korijena celera, 5-6 suhih šljiva, komadić kisele jabuke (nije nužno), origano, papar, 0,5-1 dl crnog vina, cca 1 dl pirea od rajčice, nasjeckano lišće peršina

Postupak:

1. Pomiješati sastojke za marinadu i preliti preko sejtana narezanog na ploške debljine oko pola centimetra. Ostaviti da se marinira što duže, najbolje preko noći i po mogućnosti u hermetičkoj posudi, tako da je možete preokretati kako bi se sve ravnomjerno izmariniralo.

2. Na malo maslinova ulja zagrijati sitno nasjeckan luk, dodati nasjeckani dimljeni tofu, nasjeckanu ili naribanu mrkvu, korijen peršina i celer te pirjati nekoliko minuta po potrebi podlijevajući vodom. Dodati šljive, marinadu (iz nje prethodno odstraniti samo klinčiće), nasjeckanu jabuku i začine, doliti još vode i pustiti da kuha oko pola sata.

3. Za to vrijeme ocijediti sejtan, uvaljati ga u brašno i prepržiti s obje strane na malo vrućeg ulja, te staviti da se ocijedi na papiru. Ovaj korak zapravo nije nužan, no s njim bit će ukusnije.

4. Nakon pola sata kuhanja ubaciti umak u blender (prethodno izvaditi lovorove listove!) i dobro ga izmiksati te dodati toliko vode da se dobije neka srednja gustoća. Po potrebi dodati još suhih šljiva ili malo octa te začina. Vratiti u lonac, dodati vino i pire od rajčice, složiti u umak ploške sejtana i pustiti da sve zajedno kuha još 15-ak minuta. Na kraju posuti nasjeckanim peršinom.

5. Poslužiti uz tjesteninu, njoke ili knedle od kruha.




Naslovnica Gastro