Kako su na Mediteranu, pa tako i u Hrvatskoj, uzgoj vinove loze i stočarstvo prisutni već stoljećima, logično je da su se vino i sir često uživali zajedno. Za razliku od današnjeg stava većeg dijela svijeta da je uživanje u vinu i sirevima i njihovom sljubljivanju stvar prestiža, socijalnog statusa i vrlo često rezervirano za specijalne i festivne trenutke, u prošlosti je ta kombinacija bila dio svakodnevne prehrane.
U Dalmaciji, a naročito na dalmatinskim otocima, teško je bilo pronaći kuću koja nije imala konobu sa nekom bačvom vina i kolutom tvrdog, najčešće ovčjeg sira.
Sparivanje vina i sireva, kao i samo uživanje u vinu i sirevima ne zahtijeva veliko teoretsko znanje, niti je potrebno mistificirati svijet vrhunskih vina, međutim nekoliko kratkih savjeta i uput...
U Dalmaciji, a naročito na dalmatinskim otocima, teško je bilo pronaći kuću koja nije imala konobu sa nekom bačvom vina i kolutom tvrdog, najčešće ovčjeg sira.
Sparivanje vina i sireva, kao i samo uživanje u vinu i sirevima ne zahtijeva veliko teoretsko znanje, niti je potrebno mistificirati svijet vrhunskih vina, međutim nekoliko kratkih savjeta i uput...