Mozaik Gastro

domaća delicija

Gligorinom Dinarskom siru prestižno drugo mjesto na svjetskom natjecanju

domaća delicija
Dinarski sir, na hrvatskom tržištu već poznati miješšani sir iz kravljeg i kozjeg mlijeka iz Damacije, postigao je je odlično drugo mjesto na skupnom natjecanju svih sireva na World Cheese Awardsu u Londonu te zadržao titulu prvaka centralne i istočne Europe.

Uz gotovo 3.000 raznih sireva iz zemalja cijelog svijeta, poput Novog Zelanda, Brazila, SAD-a i europskih sirarskih utvrda poput Italije i Francuske, Dinarski je umalo bio izabran za Ššampiona natjecanja u finalu najboljih 16 sireva, međutim, i ovaj put je najprestižnija titula svakog sirarskog natjecanja otišla u Ujedinjeno kraljevstvo, točnije siru s plavom plijesni Bath Blue.

„- Svi u firmi izuzetno smo ponosni na taj uspjeh, budući da je Dinarski relativno novi sir kojeg smo počeli
raditi u novom pogonu prije tri godine, a već smo s njim osvojili dva svjetska trofeja -“ rekli su u ime svih iz
Gligore glavne sirarke Suzana i Ivanka.

Ovo je, podsjetimo, druga godina zaredom da je Dinarski sir zauzeo mjesto među finalistima World Cheese Awardsa i treći put da je Sirana Gligora na istom prestižžnom natjecanju bila finalist i osvojila trofejnu nagradu, nakon što je Paški sir nagrađen 2010., a Dinarski 2013. godine.

Dinarski sir je sir dobiven iz kravljeg i kozjeg mlijeka s malih farmi iz dalmatinskog zaleđa. Prvi put proiz­veden 2011. godine, već je osvojio osam međunarodnih titula za kvalitetu, a ove godine zadržžao titulu najboljeg sira centralne i istočne Europe, kao i medalju Supergold za najbolje sireve u klasi sireva iz miješšanih mlije­ka.

Na ovogodišnjem WCA natjecanju, koje je zasigurno polučilo najbolji rezultat do sada za hrvatski sir, uz Dinarski, odličan rezultat je ostvario i Gligora ekstra zreli sir Kolan iz kravljeg mlijeka, koji je također dobio medalju
Supergold u vrlo tešškoj kategoriji – tvrdi kravlji sir.

Iskazali su se i ostali sirevi iz Gligore, tako da je Težžački sir dobio zlatnu medalju Gold, a novitet –Kozji sir iz komine maraske, brončanu u svojoj kategori­ji.

Ljubitelji sireva sve nagrađene sireve mogu pronaći u trgovinama sirane Gligora u svim većim hrvatskim gradovima, kao i u određenim trgovačkim lancima.

Ukoliko ne možžete do trgovine Gligora, posjetite novootvoreni webshop na adresi webshop.gligora.hr u kojem se, uz kompletan asortiman iz Gligore, nude i ostali vrhunski proizvođači delicija

psd, foto: sirana gligora
Naslovnica Gastro