Mozaik Gastro

kuhanje s pivom

Isprobajte slasne dagnje s pivom po receptu chefa Marina Medaka

kuhanje s pivom
Poznati chef Marin Medak pokazao je da pivo može biti savršen dodatak različitim vrstama jela pa čak i dagnjama te desertu od kestena i krušaka.
 
Marin Medak, chef i vlasnik bistroa RougeMarin, na kulinarskoj radionici u sklopu Tjedna dobre hrane skuhao je dagnje s pivom Karlovačko Royal 1854. Isto pivo koristio je za pripremu zanimljivog deserta - moussea od kesten pirea s kruškama i kremom od piva.



Karlovačko Royal 1854, zbog svoje iznimne punoće okusa, kojeg mu daje posebna sorta aromatičnog hmelja te dvije vrste ječmenog slada, izvrsno se sljubilo s navedenim jelima koja su nakon kuhanja degustirali okupljeni posjetitelji i ljubitelji kulinarstva i piva.

Osim ovih zanimljivih jela, chef Marin pripremio je i gulaš s Karlovačkim crnim pivom, a nakon što je pokazao da kuhanje s pivom može biti zanimljiva i maštovita avantura, otkrio je da je pivo odličan aperitiv, a zlatno je pravilo da pivo s kojim se kuha, izvrsno odgovara i kao piće uz to jelo.

Dagnje s pivom



sastojci:

- 60 ml maslinovog ulja
- 150 g luka (sitno nakosanog)
- 2 režnja češnjaka (sitno nakosanog)
- 250 g cherry rajčica prerezanih na ¼
  (ili 4 San Marzano rajčice oguljenei narezane na kockice)
- 500 ml piva Karlovačko Royal 1854
- 1,5 kg dagnji očišćenih od brkova i nečistoća izvana
- 60 g maslaca
- grubo mljeveni papar
- 30 g mladog luka

priprema:

Zagrijati ulje, dodati luk i češnjak. Sotirati 3-4 minute, dodati rajčice i kuhati još 5-6 minuta. Dodati pivo, zakuhati, dodati dagnje, smanjiti vatru, pokriti i pustiti da se upari 5-6 minuta.

Malo protresti posudu da se sve dagnje otvore (one koje se ne otvore baciti!).

Procijediti dagnje i povrće u zdjele, nastalu juhu vratiti u tavu, dodati maslac i papar, pustiti da zakuha, ubaciti mladi luk na 1 minutu i preliti preko dagnji. Poslužiti s kruhom.

Preporučeno pivo za konzumiranje uz jelo: Karlovačko Royal 1854
Mousse od kesten pirea s kruškama i kremom od piva

sastojci:


- 1 kg kestena
- 150 ml punomasnog vrhnja
- 50 g maslaca
- 450 g mascarponea
- 290 ml slatkog vrhnja za šlag
- 1 naranča
- rum za kuhanje (po želji)
- začini za kuhanje krušaka: klinčić, zvjezdasti anis,
  štapić cimeta (2 cm),  đumbir (20 g), svježi ružmarin (10 g)
- šećer
- 6 žumanjaka
- 150 ml piva Karlovačko Royal 1854

priprema:

1. Mousse od kesten pirea: Očišćene kestene skuhati, ocijediti (vodu ostaviti), posušiti i samljeti. Staviti u lonac i dodati punomasno vrhnje. Ugrijati uz stalno miješanje, dodati maslac i začiniti po želji (šećer, rum…). Ako je pregusto, dodati
malo tekućine u kojoj su se kuhali kesteni.

Mascarpone izmiješati s 285 g kesten pirea u finu glatku masu. Istući slatko vrhnje za šlag, umiješati dio u smjesu pirea i sira, promiješati i dodati ostatak šlaga lagano miješajući.Ohladiti.

2. Kruške kuhane u ružmarinu: U vodu staviti oguljenu koru naranče, klinčić, zvjezdasti anis, štapić cimeta, svježi ružmarin i zgnječenu krišku svježeg đumbira te dodati šećer (na 100 ml vode staviti otprilike 100 g šećera). Kada se smanji količina tekućine u posudi, dodati kruške (narezane ili u komadu) i kuhati (neka kruške ostanu malo tvrđe). Maknuti s vatre,
poklopiti i pustiti da se kruške ohlade u redukciji.

3. Sabayon s pivom: Miješati žumanjke i šećer (90 g) u vatrostalnoj zdjeli dok smjesa ne postane pjenušava i svjetla. Staviti zdjeluu lonac blago kipuće vode (voda ne smije dodirivati zdjelu). Neprekidno miješajući postepeno dodavati pivo dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Nastaviti miješati balon-žicom dok smjesa ne bude dovoljno gusta da ostavi vrpčasti trag.

posluživanje:


Na mousse od kestena staviti narezane kuhane kruške te preliti vrućim sabayonom.


Naslovnica Gastro