Mozaik Gastro

VEGE RADIONICA

Naučite pripremiti slasnu pašticadu od ‘pšeničnog mesa’

VEGE RADIONICA
Zamislite pašticadu na stolu, a sve krave na broju! - to je slogan kuhara Vjeke Šoškića kojim je dočekao polaznike gastronomske radionice u Kuharskoj akademiji, na kojoj nas je podučio kako napraviti nekoliko brzih, pomalo neobičnih, no vrlo ukusnih jela.

Među ostalim i vegetarijansku pašticadu s kojom se odlično ljubi pire od prosa i bundeve. Dakle, u Vjekinu vege pašticadu umjesto teletine ide sejtan ili “pšenično meso”, koje sadrži i do 70 posto proteina te se smatra odličnom namirnicom za hladnije, zimske dane, a ima mali postotak masti i ugljikohidrata.



- Na žalost, svijetom još uvijek vlada mit da nećeš unijeti dovoljno proteina u organizam ako ne jedeš meso. No, to je posve pogrešno. Nešto o tome valjda može posvjedočiti i moj vlastiti život jer sam vegetarijanac duže od 20 godina, baš kao i moja supruga, a i djeca su nam na bezmesnoj prehrani od rođenja i ništa im ne fali, dapače, sin mi se uspješno bavi sportom - kaže Vjeko.

Osim što vam za izradu njegove pašticade, koja zaista okusom i vizualnim identitetom podsjeća na onu tradicionalnu, treba samo 15-ak minuta, još je jedna bitna prednost koju nosi sa sobom.

- Vege hrana probavlja se od 30 do najviše 120 minuta u organizmu, pa neusporedivo manje opterećuje metabolizam u odnosu na mesnu, a svi su potrebni nutrijenti u njoj - poručuje Šoškić.

siniša jović

Vege pašticada s pireom od prosa i bundeve

sastojci:

- 60 dekagrama sejtana
- 2 glavice luka
- 5 češnjeva češnjaka
- 2-3 žlice jabučnog octa
- pola žličice Harrisa mješavine začina (baziranih na kajenskom papru) ili čilija
- 1 do 2 žličice mješavine začina garam masalla
- 2-3 dcl pasirane rajčice
- 2-3 dcl hladne vode
- hladno prešano ulje za prženje
- lovor, origano, sol
- smeđi sećer ili med
- shoyu (umak od soje)
- malo brašna T850

postupak:

Sejtan izrezan na ploške marinirati u shoyu umaku. Svaku plošku uvaljati u brašno (T850) pa lagano popržiti na ulju. Pripremiti umak tako da se na ulju ispirja nasjeckani luk i češnjak, a potom doda pasirana rajčica te začini, smeđi šećer i voda. Sve to kuhati 10-ak minuta.

Pred kraj dodati ocat pa kuhati još nekoliko minuta. U tako pripremljeni umak složiti zapečene odreske i pustiti da se krčkaju 5 do 10 minuta. Povremeno protresti posudu.

(Može se napraviti i složenija varijanta umaka tako da se nakon pirjanja luka i češnjaka doda malo vode, a u nju korijen celera, pasternjak, mrkvu i suhe šljive. Kad se skuhaju, treba ih smiksati pa vratiti na vatru i nastaviti kako slijedi gore).

sastojci za pire:

- pola šalice prosa
- prstohvat soli
- 2 šalice vode (ili mlijeka po izboru)
- 1 šalica hokaido bundeve izrezane na kockice
- 1 dcl zobenog (ili sojina) vrhnja
- malo maslinova ulja ili maslaca

postupak:


Oprati proso i zakuhati zajedno s bundevom i prstohvatom soli. Kuhati na mimimalnoj vatri 15-ak minuta poklopljeno. Dodati zobeno vrhnje i maslinovoulje pa smiksati štapnim mikserom. Odmah servirati jer se stajanjem ovaj pire stvrdnjava. A može se poslužiti i kao jutarnja kaša (zdrav doručak).



Naslovnica Gastro