Mozaik Gastro

kuharska radionica

Gluten-free slastice: isprobajte dva superzdrava slatka recepta

kuharska radionica
Mučite se s viškom masnih naslaga u području trbuha, a nije vam bogznakakva ni razina fizičke energije? Možda jednostavno jedete previše hrane bogate glutenom, sugerira dr. William Davis, inače po specijalizaciji kardiolog i autor nekoliko knjiga iz područja zdrave prehrane.

Upravo kad je “naletjela” na njega, gledajući emisiju dr. Oza, splitska majstorica kuhanja Mia Šoškić zainteresirala se za prehranu bez glutena o kojoj je ovog tjedna održala radionicu u prostorijama Kuharske akademije.

Preciznije, polaznici radionice učili su o spravljanju slastica lišenih glutena, odnosno pšeničnog brašna, bez kojeg prosječan Hrvat teško da može i zamisliti dobar kolač. No, riječ je, dakako, o čistoj zabludi u što su se, na naše oči, uvjerili i polaznici radionice.

Osobna iskustva

A okupilo se tu vrlo šaroliko društvo. Kako i ne bi kad gotovo svi vole slatko. Neki su došli iz čiste znatiželje, drugi opet jer eksperimentiraju s hranom, treći jer žele proširiti posao te obogatiti svoju gastronomsku ponudu, a bilo je i onih koji iz zdravstvenih razloga naprosto moraju izbjegavati gluten.

Takav je slučaj i s našim bivšim tenisačem, a danas trenerom, Marinom Bradarićem.

- Test intolerancije na hranu pokazao je da moje tijelo ne podnosi gluten pa ga zadnju godinu dana nastojim ne unositi. Zahvaljujući tome, danas bolje spavam, ne patim od nadutosti, osjećam da imam više energije, a ponešto sam i smršavio.

Prehranom sam riješio i probleme sa štitnjačom - ispričao nam je Marin, otkrivši kako već neko vrijeme ne jede ni meso. Ipak, to nije odlučio samo iz zdravstvenih razloga, nego, prvenstveno iz etičkih: “Da mi duša bude mirna”, priznaje.

A iz Staroga Grada na otoku Hvaru na radionicu je došla i Vinka Tudor koja planira uskoro otvoriti svoju slastičarnicu.

- Moja se obitelj bavi tradicionalnim kolačima, specijalitet su nam “paprenjoci”, no kako sve više ljudi ima problema s prehranom koja uključuje gluten, odlučila sam u ponudu uvrstiti i glutein-free slastice - otkrila nam je svoj poslovni plan.

No, vratimo se kuhanju. Ako izbacimo pšenicu i druge žitarice koje sadrže gluten, poput ječma ili raži, što jesti?

- Na sreću, postoje i one žitarice koje ne sadrže gluten poput amaranta, kojeg je Američka akademija znanosti uvrstila među 20 top-namirnica. Mogu se koristiti i kukuruz, zatim proso koje je bogato mineralima i vitaminom B, smeđa riža, jedina žitarica koja sadrži vitamin E, pa heljda te “majka svih žitarica” - kvinoja.

Ona, pak, sadrži više kalcija od mlijeka te više bjelančevina, nezasićenih masnih kiselina i ugljikohidrata od bilo koje druge žitarice - objasnila je Mia, inače vlasnica “Makrovege”, jedinog vegerestorana u Splitu.

Stoga ne čudi da je polaznicima radionice prezentirala pripravak svog slasnog kolača koji sadrži baš kvinoju, a recept za njega rado je odlučila podijeliti i sa čitateljima “Slobodne”.

Inače, oba recepta koja vam donosimo Mia je smislila sama. A dok se ona specijalizirala za kolače, njezin se suprug Vjeko specijalizirao za slana jela.

Njemu je, pak, poseban gušt raditi jela od druge supernamirnice - konoplje. No, to je ipak tema iduće, druge radionice koja će se održati u studenom.

siniša jović, foto: mario todorić / cropix

Kolač od prosa i kvinoje s kruškama

Sastojci za biskvit:

- 150 grama kvinoje koju treba smiksati u brašno, u, npr., multipraktiku
- 100 grama prosa također smiksanog u brašno
- jedan vanilin šećer
- jedan prašak za pecivo
- malo soli
- četiri jušne žlice kokosova ulja
- jedan decilitar agavina ili javorova sirupa
- dva i pol decilitra sojina jogurta
- dva i pol decilitra kokosova (ili bademova) mlijeka
- dvije žlice konopljinih sjemenki (po želji, ali ne mora)
- tri kruške

Postupak:

Pomiješati sve sastojke za biskvit, a kruške izrezati na ploške i utisnuti ih u biskvit. Kolač peći 25 minuta na 200 stupnjeva. Nakon što se biskvit ispeče, izbosti ga vilicom i natopiti s dva decilitra mlijeka po izboru.

Sastojci za glazuru:

-150 grama indijskih oraščića koje treba natopiti u vodi barem dva sata
- jedan decilitar agave
- korica limuna ili naranče
- jedan vanilin šećer
- tri jušne žlice kokosova maslaca
- dvije jušne žlice biomargarina (po želji)
- dvije jušne žlice marmelade od višanja ili šumskog voća
- jedna žlica konopljinih sjemenki
- jedan i pol decilitar mlijeka (kokosova, bademova ili nekog drugog)

Postupak:

Sve sastojke dobro smiksati te dobivenu smjesu preliti preko biskvita. Ukrasiti voćem ili konopljinim sjemenkama po želji. Obvezno staviti u hladnjak na nekoliko sati jer se glazura mora stvrdnuti.


Sirova bajadera s konopljom

Sastojci za “biskvit”:

- 200 grama datulja (natopljenih u vodi barem četiri sata)
- tri i pol šalice sitno mljevenih oraha
- dvije jušne žlice kokosova maslaca
Postupak: Datulje smiksati u multipraktiku, a potom sve sastojke dobro izmiješati pa smjesu utisnuti u škrovadu dimenzija otprilike 20x30 cm

Sastojci za kremu:

- četiri žlice kokosova maslaca
- jedan i pol decilitar agavina sirupa
- jedan vanilin šećer
- sedam jušnih žlica kakao praha
- 15 jušnih žlica konopljinih sjemenki

Postupak:

Na pari otopiti kokosov maslac te dobro izmiješati sve sastojke. Kremom premazati biskvit te za ukras posuti konopljinim sjemenkama. Staviti u hladnjak na nekoliko sati da se stisne. Rezati na male kockice i poslužiti hladno.


Naslovnica Gastro