Mozaik Gastro

Kebap & meze bar Istah

Tursko gastronomsko blago u Splitu: isprobajte egzotične delicije sa Sulejmanove trpeze

Kebap & meze bar Istah
Za razliku od uobičajenog hrvatskog doručka, s kavom, sendvičem ili komadom peciva u trku, u turskim obiteljima dan počinje oko obilazeće trpeze. A na njoj se nađe svakojakog blaga, raznoraznog povrća, sireva, marmelada, slatkog i voća, obilatih porcija koje osiguravaju energiju za nove radne pobjede.

Priča nam to Onat Ozyurt koji je pod Marjanom sa svojom Splićankom Tanjom, svinuo dom, da bi zajednički prije deset mjeseci otvorili 'Kebap & meze bar Istah'

U jednom trenu se pred Dalmatincima stvorilo tursko gastronomsko blago, lepeza meza, kebaba i pilećeg šiša, lokumi raznih okusa, neizostavne baklave, lavaš ili tanke krušne pogače drukčije recepture. Svi su poželjeli probati ono čime se na TV ekranima goste Šeherezada, Sulejman, Hurem i ostalo društvo iz popularnih sapunica s Orijenta.



- Događalo nam se ovo ljeto da nam domaći gosti traže salep, tradicionalni turski zimski napitak od nekoliko vrsta mljevenog korijena divlje orhideje i mlijeka, posut cimetom. Ljudima se svidio, no nismo ga imali u ponudi tijekom toplih mjeseci. Ali već za koji tjedan stiže opet na meni.

Navikli su se i na razne meze kao što su cacik od krastavaca i jogurta, kisir od bulgura i svježeg povrća i octa od nara, šakšuke, vrste složenca od patlidžana i ostalog povrća ili humusa koji se radi od slanutka i tahini paste. Drago nam je da već imamo svoje redovne goste, da nam se ljudi vraćaju – vele.

No dolaze im i novi, cijelo ljeto je "Istah bar" bio glavna postaja brojnih turista islamske vjere koji prehranu baziraju na halal proizvodima. S uvedenim certifikatom kao posebnim sustavom korištenja halal dopuštenih namirnica, u "Istah bar", jedini takve vrste na širem dalmatinskom području, dolazile su im grupe gostiju koje su svoju ljetnu bazu našle i u okolici Splita. A prepoznali su ih i vegetarijanci kojima turske meze za bazi povrća dođu kao cjeloviti obrok.



- Ovo su nam ljeto ljudi bili oduševljeni halvama sa sušenim voćem i sladoledom, tradicionalnim turskim desertom koji se radi od sezama i šećera, i oraha ili suhog voća kao dodataka. A iznenadili smo se koliko ih je oduševio turski džem od latica ruže, te Sultan cola u kojoj se nalazi izvorna mineralna voda, bez umjetnih aroma, te s pet posto ekstrakta crnog kima. On inače slovi kao iznimno prirodno ljekovito sredstvo – pričaju.

Naravno, tko može izdržati bez baklave, bez nje se iz ovog bara ne izlazi. Gosti, veli Tanja, često pitaju zašto su tako skupe. A razlog leži u korama, tih 25 mikronski tankih slojeva između kojih se nalazi različito punjenje, koje tamo u Turskoj vještim rukama izvlači neki od posebno educiranih baklavdžija.

Onat u Splitu nema mogućnost priprave kora, pa se baklave uvoze od vani, a s obzirom da imaju punjenje od oraha, pistacija, badema ili čokolade, sve odreda visokokvalitetnih namirnica, to u konačnici uzrokuje i višu cijenu ovog deserta.

- U Turskoj, ali isto tako i kod naših gostiju, jako su popularni i lokumi od kokosa, pistacija, ruža, limuna ili naranči. Zanimljivo je kako u Turskoj ljudi miješaju okus slatkog i slanog, tako da je kod njih uobičajeno pojesti slani sir sa slatkim džemom ili medom. Slatko je neizostavni dio svih turskih objeda, a njih tijekom dana ima čak nekoliko. Osim obilatog doručka, tu su i ručak oko podneva, marenda oko pola pet, te večera oko sedam navečer, iza koje se obvezno nudi čaj, slatko i voće – opisuju nam naši domaćini tursku svakodnevicu.

Tanja Šimundić Bendić, foto: Vojko Bašić / cropix


HUMMUS



sastojci:
400 g slanutka iz konzerve
4 češnja češnjaka
1 jušna žlica tahini paste
1 čajna žličica soli
1 čajna žličice kima u prahu
3 jušne žlice maslinova ulja
sok od pola limuna

priprema:
Slanutak očistiti od opne, češnjak nasjeckati i stući u mužaru. Staviti u blender, dodati sve sastojke, izmiksati. Smjesa mora biti glatka, gustoće paštete. Ostaviti nekoliko zrna slanutka za ukrašavanje i pokapati maslinovim uljem. Može se čuvati u frižideru nekoliko dana.
KISIR



sastojci:
2 čaše bulgura
voda
pola vezice peršina
1 svježi krastavac
2 zelene paprike
3 mlada luka
2 rajčice
pola glavice kristal zelene salate
2 jušne žlice koncentrata od rajčice
2 jušne žlice ocata od nara
sol, papar, chilli paprika u prahu
¼ čaše maslinova ulja
sok od limuna

priprema:
U čaši vode otopiti koncentrat rajčice, preliti ga preko bulgura u zdjeli. Dodati vode koliko je potrebno da prijeđe preko bulgura za 0,5 cm. Pustiti da odstoji pola sata, dok bulgur ne omekša. Povrće sitno nasjeckati, dodati u bulgur i dobro izmiješati. Dodati ocat od nara, pola iscijeđenog limuna, te maslinovo ulje. Začiniti paprom, soli i chillijem prema ukusu. Poslužuje se rashlađeno u frižideru kao meze ili salata.
ŠAKŠUKA



sastojci:
1 patlidžan
1 tikvica
2 žute paprike
3 rajčice
češnjak
2 dl gustoga jogurta
sol, papar

priprema:
Povrće narezati na kockice i pirjati (uz dodatak soli i papra) na suncokretovu ulju jedno po jedno. Prebacivati u plitku zdjelu, na način kao da se radi složenac. Jedan red patlidžana, drugi tikvica…U jogurt sitno nasjeckati 2 režnja češnjaka i posoliti, te preliti preko složenca.

MUHALLEBI



sastojci:
1 l mijeka
6 jušnih žlica šećera
4 jušne žlice kukuruznog škroba
cimet

priprema:
U hladno mlijeko miješajući rastopiti šećer, dodati škrob i miješati dok ne nestanu grudice. Staviti na srednje jaku vatru i uz stalno miješanje čekati dok ne prokuha. Kad smjesa prokuha još kratko miješati dok ne dobije željenu gustoću pudinga. Vruće izliti u zdjelice i posuti cimetom. Ohladiti na sobnoj temperaturi, te zatim u frižideru.

Naslovnica Gastro