Mozaik Gastro

topi se u ustima...

Naučite pripremiti savršen fondue i - rastopite se od užitka

topi se u ustima...
Jesen je pred nama, a to je pravo vrijeme da okupite društvo kod sebe, družite se s vama dragim ljudima i - počastite ih ukusnim fondue-jem!

Izvrsna ideja jer nema prejedanja, zaposleni su svi, domaćini samo serviraju sirovine, a cjelokupna kulinarska obrada ovisi o učesnicima događanja, njihovim ukusima i sklonostima.

Fondue je prema rječniku stranih riječi, riječ koja vuče podrijetlo iz francuskog jezika, čita se fondî, a u originalu znači «rastopljen».

Autor riječnika, prof. Klaić, opisuje tu riječ kao vrstu mliječnog proizvoda od topljenog sira, vina i drugih sastojaka… Uspoređuje se s riječiju „fondan“, što označava onog koji je sočan i topi se u ustima. Talijani imaju svoju riječ «fondente» koja označava sočno, lako topivo u ustima, ono što donosi vrhunski užitak nepcu i čulima.

No, vratimo se– fondue-u ne kao pridjevu, već kao glagolu koji označava poseban način pripreme hrane.

Originalno, fondue je zaista bilo jelo koje se spremalo na taj način da se sir zagrijavao u posudi nasred stola, na plamenu koji je stalno tinjao, dobivala se rastopljena masa u koju su se na dugačkim štapićima ubadali komadići tvrdog kruha i jelo je zapravo predstavljalo neki pandan topljenom siru, zamotanom oko komada kruha.

Danas je taj pojam znatno širi, tako da se na taj način sprema čitav niz jela, a sirovine mogu biti sir, meso, povrće, plodovi mora...

Važno je nekoliko detalja koji moraju biti zadovoljeni kako bi fondue uspio.

U prvom redu ako se sprema meso, ono mora biti izuzetno svježe, narezano na pravilne kockice ne veće od 2 cm, a dakako radi se o mesu izuzetne kakvoće isključivo dobivenom od ramsteka, te filea ili bifteka ili tzv. lungića, svinjskog, telećeg, purećeg ili pilećeg.

Druga važna kulinarska zamka leži u ulju koji se koristi za prženje. Mora se koristiti isključivo visoko kvalitetno ulje, najbolje je maslinovo ekstra djevičansko, dugo se može zagrijavati, ne mijenja svoj sastav, a ako je zaista vrhunsko, ima samo lagani miris po voću ili svježoj maslini pa okusom na kontaminira namirnice.

Takvo ulje se prilikom pečenja se ne upija u jelo, već jelo samo oblaže u zaštitnom sloju.

Treća stvar su umaci, a tu domaćini stvarno mogu dozvoliti svojoj mašti čitav niz kombinacija i raskoši, te dobiti pohvale gostiju za kreativnost i poznavanje gurmanskih zahtjeva.

foto: shutterstock

Fondue od sira

-  Posuda za fondue namaže se maslacem i natrlja usitnjenim češnjakom i stavi na štednjak. U posudu se stave tri vrste sira: gouda, ementaler, edamer (svi se oni dobro tope).

- Kad se sirevi otope, doda se dva dcl vrhunskog bijelog vina, pola dcl rakije od višnje ili trešnje (to je neophodno), pusti se da malo zakuha, makne s štednjaka i stavi usred stola na stalak za fondue iznad laganog plamena špiritne lampice.

- U međuvremenu se razne vrste kruha narežu na kockice veličine 2cm i naglo prepeču da postanu suhe.

Sada se na dugačke vilice nabadaju suhe kockice kruha, umaču u topljeni sir koji sadrži vino i rakiju od višanja i jedu topli zalogaji koji se tope u ustima  (eto zašto su «fondente»).
Naslovnica Gastro