Mozaik Gastro

jednostavno i ukusno

Prijedlog za ručak: slasne i zakusne enchilade s piletinom, rajčicama i sirom

jednostavno i ukusno
Ako upravo pokušavate smisliti što prirediti za ručak ili narednog vikenda očekujete društvo na večeri, evo vam ukusnog, jednostavnog i relativno jeftinog recepta za enchilade s piletinom i sirom.

Riječ je o jelu nalik talijanskim canelonima, samo se nadjev ne stavlja u cjevastu tjesteninu nego rola u kukuruzne tortille koje se potom zapeku. Razlika je, naravno, i u začinima.

Za pripremu ovog specijaliteta meksičke kuhinje će vam trebati 15-ak minuta, a jednako toliko treba im da se ispeku.

Ekstra savjet: možete koristiti ostatke pilećeg ili purećeg pečenja, a dio mozarelle možete zamijeniti ribanom goudom, dok mladi sir možete zamijeniti svježim sirom s vrhnjem.

Enchilade s piletinom i sirom

750 g pečene piletine
750 g svježih rajčica
250 g usitnjene mozzarelle
200 g izmrvljenog mladog sira
100 g izmrvljene feta sira
8 tortilla
1 crveni luk
1 dl kokošjeg temeljca
vezica svježeg korijandra ili peršina
malo maslinovog ulja

Prerežite crveni luk, polovicu stavite sa strane, a polovicu usitnite. Rajčicama skinite kožicu, a chilli papričice prepolovite i odstranite im sjemenke. Sve skupa 10-ak minuta prepecite na grill-tavi, pa potom zajedno sa sokom koji su pustile rajčice i pilećim temeljcem prebacite u blender i usitnite (ako ga nemate, prebacite u prikladnu posudu i usitnite štapnim mikserom ili gnječilicom za pire).

U međuvremenu, pripremite tortille za nadjevanje prema uputu na pakiranju i narežite pečenu piletinu, pa ju pomiješajte s 2/3 usitnjenom mozarellom. Nadjev rasporedite po tortillama, dodajte po žličicu usitnjenog korijandra ili peršina pa ih zarolajte kao da su palačinke.

Namastite lim i poredajte nadjevene tortille pa ih lagano premažite ili pokapajte s malo maslinovog ulja i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite dok tortille oko 3 minute ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Zatim ih prelijte umakom od rajčice i pospite s preostalom mozarellom i zapecite 5 minuta dok se sir ne rastopi.

Poslužite uz nadrobljeni mladi sir i fetu te vrlo tanko narezan crveni luk.

t.s.m., foto: shutterstock



Naslovnica Gastro